Aktual.: 17.10.2024 12:17

Allen (USA) – Krasobruslaři Kateřina a Daniel Mrázkovi mají nové programy. Rytmický tanec pojedou na výběr hudby slavné skupiny Beatles, pro volný tanec tentokrát zvolili neotřelý klasický doprovod, uvedli v tiskové zprávě. Poprvé nové jízdy předvedli před dvěma týdny na soutěži v Astaně, teď se s nimi chystají na Grand Prix.

Rytmický tanec, který má pro tuto sezonu předepsanou hudbu 50. až 70. let, se rodil komplikovaně. „Když jsme přijeli po pauze do Itálie a začali se bavit s trenéry, na co budeme jezdit, chtěli jsme Elvise Presleyho. Ale náš trenér říkal, že to spíš vidí na nějaké disco, takže jsme se pak dlouho snažili najít nějakou vhodnou hudbu,“ uvedla Mrázková.

Tanec na diskotékovou hudbu sestavili a asi tři týdny jezdili. Jenže rozhodčí, kteří v červenci navštívili kemp v České Lípě, k němu měli výhrady. „Tak se trenér nakonec rozhodl, že program změníme. Opět jsme hledali a padla volba na Beatles,“ doplnil Mrázek. Oba sourozenci jsou z programu nakonec nadšení. „Myslím, že vyšel moc hezký rytmický tanec, moc nás baví a cítíme se v něm dobře. Jeho úkolem je diváky pobavit,“ shodli se.

Doprovod pro volný tanec měli čeští tanečníci i jejich italský trenér Matteo Zanni vybraný prakticky od lednového mistrovství Evropy. Jedná se o klasickou hudbu, kterou složil skladatel Kerry Muzzey spolu s producentem Andrewem Skeetem. Mrázkovi ji znali z tréninků bruslařských dovedností, při nichž jim ji trenér pouštěl. „Přišlo nám, že je to zase něco trochu jiného, což každý rok chceme, abychom se nezacyklili v tom stejném žánru,“ ocenila osmnáctiletá Mrázková. Jejímu o tři roky staršímu bratrovi se líbí, že se jedná o neoposlouchanou hudbu. „Podle mě na tuto hudbu nikdo nejezdil, nebo si nevybavuji, že bych ji u někoho viděl. Svým způsobem je to plus, že jsme v něčem originální, v porovnání s loňským Labutím jezerem,“ poznamenal s úsměvem.

Juniorští mistři světa z roku 2023 loni absolvovali první seniorskou sezonu. Sebrala jim hodně mentálních i fyzických sil, takže pak odpočívali déle než obvykle. Před třemi měsíci znovu naskočili do přípravy v italském krasobruslařském středisku Egna. „Nic nás v tréninku nerušilo, žádná zdravotní omezení a všechno jde podle plánu. Teď si vůbec nemůžeme na nic stěžovat a doufáme, že to tak půjde dál,“ řekl Mrázek.

Vrcholem nadcházející sezony bude mistrovství světa v Bostonu, které bude zároveň hlavní kvalifikací pro zimní olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d’Ampezzo. Mrázkovi, kteří byli letos na MS třináctí, si zatím tlak nepřipouštějí. „Tím, že výsledek z minulé sezony by stačil, tak myslím, že nemáme proč být nervózní a proč nad tím nějak přemýšlet. Už víc víme, co očekávat, a jsme zkušenější, každým závodem se učíme,“ řekl Mrázek.

Podíl.