Akoli o chrmech a svatynch v Kjtu jsem u v serilu Japonsko pro zatenky psala, tento svatostnek si zaslou samostatn lnek. Jedn se toti o jedno z nejslavnjch a nejfotografovanjch mst v Japonsku. A to, jak jsme mli monost zjistit, zcela prvem.

Turistick past nesklapla

Kdy lovk nastoup do vlaku, kter ho bhem pr minut doveze z kjtskho hlavnho ndra do tvrti Fuimi, tak trochu ek, e ho na druhm konci seve turistick past. Svatyn Fuimi je toti proslaven po celm svt, za co mou sociln st i populrn kultura. Objevila se v nkolika filmech vetn Geji (2005) a tak ve he Star Fox spolenosti Nintendo. Lid je tu opravdu hodn, kupodivu to vak na geniu loci nijak neubr.

Nvtva svatyn ve mn vyvolala vzpomnky na film Princezna Mononoke. Neubrnila jsem se pocitu, e kadou chvli na ns zpoza strom vykoukne bek kami.

Atmosfra je zde tak hutn, e ji lze jen tko popsat slovy. Nejbl jsou asi vrazy mystick, magick i tajupln. Dokonale ji zachytil film Princezna Mononoke legendrnho japonskho studia Ghibli. Onen zamraen jnov den ve mn vyvolval pedevm vzpomnky na scnu, v n hlavn hrdina putuje starobylm hvozdem. Mj pitom stalet stromy, porostl mechem, za nimi se schovvaj intoistit bkov zvan kami.

Pesn takov stromy rostou i na hoe Inari. dn kami se nm sice nezjevili, ale jejich ptomnost jsme ctili. A to dky hudb. U ped vstupem do svatyn se k nm nesly tlumen tny tradinho japonskho strunnho nstroje koto. Hrla na nj intoistick knka, zatmco druh v jeho rytmu tanila pomal tanec.

Teprve pozdji jsme zjistili, e jsme se stali svdky ritulu kagura, jeho koeny sahaj pinejmenm tisc let nazpt. Oznamuje ptomnost bostva, kter promlouv sty knky. To, kter sdl ve Fuimi Inari, je mimodn mocn. Jeho jmno je Inari, bh re.

Fuimi Inari je nejstar svatyn bostva re. Jeho posly jsou bl liky.

Sdlo boha je v zrcadle

Re nm dnes me pipadat jako vc malichern, samozejm. V japonskm jdelnku m vak nezastupitelnou roli. V dob, kter odpovd evropskmu stedovku, bylo jako univerzln hodnota pouvno koku, tj. mnostv re, kter uiv jednoho lovka cel rok. Bh Inari tak byl bohem nejen re, ale penesen i blahobytu, zemdlstv a obchodu. Dodnes se jedn o jedno z nejdleitjch bostev v intoistickm panteonu.

Prvn z mnoha

Po celm Japonsku bychom nali asi 30 tisc svatyn zasvcench bostvu Inari. Fuimi Inari je nejstar a nejdleitj z nich.

Fuimi Inari je jeho prvn, originln svatyn, prvn budovy vyrostly u v roce 711. Byla tak jednou z 22 svatyn, kter ml pod svou patronac samotn csa. Nevyhnuteln se tak stala jednm z nejoblbenjch svatostnk, protoe poddan byli vc ne ochotn nsledovat pkladu csae. Inari byl chovn v takov ct, e na konci 10. stolet csa stanovil, e mu budou poslov doruovat na pergamenu psan zprvy o vem dleitm dn v Japonsku.

Vtina souasnch budov pochz z roku 1499. Velkou vstupn ervenou brnu torii, kter oznauje vstup do sfry kami, nechal vztyit na konci 16. stolet Tojotomi Hidejoi, jeden z nejdleitjch sttnk v japonskch djinch, ve sv dob nejmocnj mu v zemi.

Akoli je Fuimi Inari intoistickou svatyn, bostvo Inari se t velk ct i v buddhismu, a proto zde pvodn stla i cel ada buddhistickch budov. Teprve v 19. stolet byla ob nboenstv, kter do t doby v Japonsku vzkvtala bok po boku, oficiln rozdlena a veker buddhistick objekty a sochy byly streny.

Svatyn vznikla v roce 711, bostvo Inari vak bylo uctvno u dlouho pedtm.

V centrln budov (honden) je umstn hlavn pedmt cty zrcadlo, ve kterm m Inari pebvat. Nikdo nev, jak bostvo vypad. Bv znzorovno jako ena, mu, had, drak, a dokonce i ob pavouk. Setkat se lze i s tvrzenm, e se jedn o blou liku.

V japonsk mytologii je vak lika (zvan kicune) pouhm poslem a dopravnm prostedkem boha Inari. Ten se na n snesl z nebe v dob hladomoru, a donesl Japoncm obil. Se sochami liek se ve Fuimi Inari setkte na kadm kroku. Japonci v, e jedin soka doke odehnat zl duchy a zaplait negativn energii.

Krom velkch soch jsou tu i tisce malch liek.

Cesta pod tisci bran

Fuimi Inari je vak slavn pedevm pro sv erven brny torii. Jsou rozesety po cel hoe a stoj tak blzko sebe, e tvo kilometry dlouh tunely. U v obdob Edo (16031868) je tu zaali vztyovat obchodnci jako podkovn i prosbu bostvu Inari a tradice se udrela doposud. Kad torii nese nzev firmy, kter za n stoj, a datum, kdy byla vztyena. Brnu si lze nechat postavit na ticet let a jej cena me vyplhat a na milion jen (v pepotu asi 153 tisc K). Pot je nemilosrdn strena a nahrad ji dal. V souasnosti jsou v arelu Fuimi Inari tisce vtch i mench bran.

Svatyn je oteven 24 hodin denn cel rok. Dav turist vak takka nikdy nedne. Prochzet se pod branami je zitek, kter si nechce nechat ujt nikdo, kdo Japonsko navtv. Ve spodn sti arelu tak jdete v zstupu, kter se as od asu zastav, kdy se nkdo rozhodne udlat rychlou fotku.

Pleitost se vyfotit se nakonec naskytla spousta. Stailo jen dojt do stedn sti tunel.

I my jsme jednou i dvakrt celho hada zastavili. Frustrace z toho, e se mi nepovede podit vytouenou fotku, vak byla zbyten. Spousta lid sem toti pijede v rmci zjezdu a m as projt pouze spodn st arelu. m ve stoupte, tm je lid mn. Ke konci u jsme mohli tu krsu obdivovat zcela neruen. Je ovem teba dodat, e s pibvajc vkou brny dnou a jsou o poznn ountlej. Rjem vech fotograf je tak pedevm stedn st hory.

Nudle pro liky

Upmn eeno, hora je termn ponkud nadnesen. S nadmoskou vkou 233 metr jde sp o ni kopec. Pesto cesta na vrchol zabere solidn dv hodiny. Tm celou dobu se jde po mrn stoupajcch chodncch a nzkch kamennch schodech. V jednu chvli se cesty vtv do nkolika smr. Kiovatka skt hezk vhled na Kjto a oberstvit se tu d v nkolika restauracch. Vyhlenou pochoutkou je kicune udon nudle se smaenm tofu (aburaage), po kterm se pr liky kicune mohou utlouct. Obas se tak aburaage vyuv jako obtina likm na nkterm z poetnch olt.

Tunel tvoen branami je obklopen lesem. Nejde o dn pstn park, ale podnou divoinu. Je tu vlhko a teplo jako ve sklenku a nen divu, e pnem je zde mech. Obrst nejen stromy, ale i olte a sochy liek. V lese ij makakov a divok prasata. e je teba se mt na pozoru, turisty upozoruj znaky. Sami jsme se pesvdili, e se nejedn o plan varovn. Po cest jsme nkolikrt zaslechli chrochtn nepjemn blzko stezky.

Ve svatyni pod horou jsme si vylosovali vtbu, kter pravila, e budeme nemocn a bohov nm nejsou pzniv naklonni.

Fuimi Inari je dkazem otepanho ren, e cesta znamen cl. Vrcholek nepekvap nim velkolepm, pokrvaj ho olte, men brny torii a samozejm i nesetn soky liek. Po spnm zdoln kopce si tu mete za drobnou platu vylosovat vtbu: sta podn zatst ndobkou s kovovmi tyinkami, dokud jedna nevypadne. Kad m na sob slo. Jak vtba se pod danm slem skrv, zjistte zcela v duchu 21. stolet na displeji.

Ta nae byla pzniv. Pesto nedokzala zakrt hokou pachu vtby, kterou jsme si vylosovali o pr hodin dve ve svatyni na bo kopce. Pomoc Google pekladae jsme zjistili, e budeme nemocn a bohov nm nejsou pzniv naklonni. A mla pravdu, hned dal den jsem dostala rmu. Jestli za to mohla nepze boh nebo fakt, e pi sestupu z Fuimi Inari se na ns svalila vechna voda z nzkch, tmavch mraen, je otzka.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.