Moravskoslezský kraj zatím na bezúročné půjčky pro zaměstnance Liberty Ostrava vyplatil přes šest milionů korun. Půjčka 25 tisíc korun má lidem pomoci překonat nejhorší období, než dostanou náhradu mzdy z úřadu práce. Kraj má pro ně připraveno 125 milionů korun. Žádost o peníze můžou zatím lidé podávat ve školicím středisku v huti. Od července budou muset přímo na krajský úřad. Odbory státu doporučily zvážení investičních pobídek pro huť.

Půjčky mají lidem pomoci překonat nejhorší období, než dostanou náhradu mzdy od úřadu práce. Huť, kterou krajský soud v pátek poslal do úpadku, na ně nemá peníze. Kraj má na půjčky připraveno 125 milionů korun. „Další platby bude krajský úřad odesílat dle nastaveného mechanismu v dalších dnech,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Přidělení půjčky musí u každého žadatele schválit Rada Moravskoslezského kraje. „Proto jsme si nad rámec pravidelných jednání naplánovali také mimořádné schůzky, budou se konat každý čtvrtek, abychom mohli kontinuálně lidem z Liberty požadované finance vyplácet,“ vysvětlil hejtman Josef Bělica (ANO).

Krajští úředníci zatím vyřizují žádosti o bezúročnou půjčku v areálu huti v prostorách školicího střediska, a to ve všední dny od 08:00 do 15:00. „Toto kontaktní místo tam bude fungovat do pátku, pak se přesune do budovy Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě, v ulici 28. října,“ dodala mluvčí.

Zachování výroby

Podle průmyslových odborů by měl stát zvážit investiční pobídky pro huť při jejím převzetí novým investorem. Prodloužit by měl případně také poskytování náhradních mezd pracovníkům, aby z podniku neodcházeli a mohla se pak znovu zahájit výroba.

„Nevíme, v jaké kondici jsou zařízení, která delší dobu nefungují. Je tam vyhaslá vysoká pec. Každý zásah bude enormně drahý… Když se bavíme o investičních pobídkách – nechtěl bych je úplně specifikovat. Je otázkou, jakým způsobem bude chtít nový investor provozovat novou huť. Jestli zachová celou výrobu, budou potřeba velké investice,“ řekl šéf nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo. Dodal, že pokud by se část výroby zrušila, měl by stát zajistit rekvalifikace a další podpůrný program zaměstnancům.

Tisková konference průmyslových odborů (zdroj: ČT24)

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba pět tisíc, je od té doby doma. Tento měsíc lidé nedostali mzdy a náhrady jim bude vyplácet stát prostřednictvím úřadu práce.

Krajský soud v Ostravě zahájil 13. června s hutí insolvenční řízení. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. V pátek soud společnost Liberty Ostrava poslal do úpadku.

Do podání insolvenčního návrhu huť před věřiteli chránilo moratorium. Nejprve individuální moratorium, které podniku mělo zajistit ochranu před firmou Tameh Czech, která jí dodávala energie. Posléze i všeobecné moratorium. Toto opatření zajistilo firmě na tři měsíce ochranu před všemi věřiteli. Odložilo například splatnost pohledávek.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 slezská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Podíl.
Exit mobile version