Aktual.: 30.09.2024 20:04

Praha – V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se dnes večer sešlo sedm klíčníků, po dvoutýdenní výstavě uložili české korunovační klenoty zpět do Korunní komory. Na výstavě, která se konala do dnešních 17:00 ve Vladislavském sále Pražského hradu, je zhlédlo přes 46.600 lidí, víc než loni. Prezident Petr Pavel rozhodl, že výstava klenotů bude každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava, který připadá na 28. září.

Klenoty lze z Korunní komory, kde jsou dlouhodobě uschovány, vyjmout jen v případě, že se sejde všech sedm klíčníků. Těmi jsou prezident, premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor. Vrácení klenotů do komory se osobně nezúčastnil Václav Malý, probošt svatovítské kapituly. Na slavnostním ceremoniálu jej zastoupil děkan kapituly Ondřej Pávek.

Uložení uvedl arcibiskup Jan Graubner modlitbou za všechny, kteří trpí válkami či přírodními katastrofami. V Korunní komoře pak strávili zástupci státu, církve a města zhruba deset minut, následně postupně uzamkli sedm nad sebou umístěných zámků.

Korunovační klenoty vždy přilákají velký počet zájemců, letos je zhlédlo 46.609 návštěvníků. Loni, kdy výstava trvala osm dní, to bylo zhruba 34.000 lidí. V roce 2018 zhlédlo klenoty za osm dní 32.300 lidí, o dva roky dříve pak za dva týdny přes 40.000 lidí.

V průměru letos navštívilo výstavu denně 3329 zájemců, některé dny vyhradil Pražský hrad jen pro školní skupiny. V minulých letech dosahovala expozice insignií často maximum možné kapacity, tedy zhruba 4500 návštěvníků denně.

Výstava se letos konala po netradičně krátké době, dříve se korunovační klenoty vystavovaly vzácně, například za deset let prezidenta Miloše Zemana byly k vidění čtyřikrát. Naposledy se výstava konala loni v lednu k 30. výročí vzniku České republiky.

Expozice letos nesla podtitul Tajemná síla kamenů a díky holografické animaci návštěvníci viděli, jaké kameny byly na koruně v roce 1347 při korunovaci Karla IV. Původně bylo na Svatováclavské koruně 13 zelených smaragdů a 60 perel, na konci svého života je nechal Karel IV. vyjmout a korunu nechal osadit modrými safíry. Animace návštěvníkům nabídla možnost spatřit původní vzhled koruny.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Podíl.