Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 00:05

Praha – V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se dnes večer sejde sedm klíčníků, aby po dvoutýdenní výstavě uložili české korunovační klenoty zpět do Korunní komory. Na výstavě, která se koná do dnešních 17:00 ve Vladislavském sále Pražského hradu, je zhlédly tisíce lidí. Prezident Petr Pavel rozhodl, že výstava klenotů bude každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava, který připadá na 28. září.

Klenoty lze z Korunní komory, kde jsou dlouhodobě uschovány, vyjmout jen v případě, že se sejde všech sedm klíčníků. Těmi jsou prezident a premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, probošt svatovítské kapituly a pražský primátor. Otevření se letos osobně nezúčastnil premiér Petr Fiala (ODS), zastoupil ho Filip Minář z Úřadu vlády ČR.

Korunovační klenoty vždy přilákají velký počet zájemců, za prvních šest dnů výstavy je zhlédlo téměř 20.000 lidí, loni ji za osm dní vidělo skoro 34.000 návštěvníků. Poslední příležitost navštívit letos výstavu mají zájemci dnes od 09:00 do 17:00, vstup je zdarma.

Výstava nese podtitul Tajemná síla kamenů a díky holografické animaci návštěvníci vidí, jaké kameny byly na koruně v roce 1347 při korunovaci Karla IV. Původně bylo na Svatováclavské koruně 13 zelených smaragdů a 60 perel, na konci svého života je nechal Karel IV. vyjmout a korunu nechal osadit modrými safíry. Animace návštěvníkům nabídla možnost spatřit původní vzhled koruny.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Podíl.
Exit mobile version