Aktual.: 20.09.2024 16:17

Praha – Korejské firmy by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohly zapojit do PPP projektů (Public Private Partnership) při výstavbě vysokorychlostních železnic nebo dálnic v Česku. Fiala to řekl po dnešním jednání s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem v Praze. Země se chtějí zaměřit i na společný výzkum, podle Jun Sok-jola do něj Korea v příštích deseti letech investuje 37 milionů dolarů (asi 830 milionů korun). Vztahy mezi oběma zeměmi jsou podle Fialy intenzivnější než kdykoliv dřív, vyzdvihl spolupráci i v oblasti bezpečnosti či průmyslu.

Fiala míní, že z dalšího rozvoje vztahů budou těžit lidé a firmy v Česku i Koreji. Rád v příštím roce využije pozvání do Koreje, které dostal. „O spolupráci mají zájem nejen politické reprezentace, ale i české a korejské firmy,“ uvedl. Dokázal to podle něj mimo jiné zájem firem o společné podnikatelské fórum. Korejské firmy by mohly navázat na úspěšné investice firem Nexen Tire či Hyundai v Česku, dodal.

Vyjádření premiéra Petra Fialy a jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola po společném jednání

Fiala uvedl, že země by se měly soustředit na společný výzkum například v oblasti baterií pro elektromobily, vodíkových technologií či umělé inteligence. „Máme zájem na posílení stávajících vědeckých projektů i vytvoření nových výzkumných programů a center,“ dodal. Jun Sok-jol doplnil, že Korea chce v oblasti společného výzkumu investovat v příštích deseti letech v přepočtu asi 830 milionů korun. Takto financovaný výzkum by se měl týkat jaderného paliva, léků či umělé inteligence.

Představitelé obou zemí podepsali na úřadu vlády několik memorand, která se týkala podpory hospodářské a inovační spolupráce, obchodu a investic, dodavatelských řetězců a energetiky, bateriového průmyslu, vysokorychlostních železničních spojení, ale také spolupráce při rekonstrukci Ukrajiny.

Potvrdili také akční plán k naplňování strategického partnerství obou zemí v příštích třech letech. Podle Fialy se chtějí ČR a Korea soustředit i na spolupráci v oblasti modulárních reaktorů, vodíkových technologií, energetického strojírenství, zdravotnictví, obranného, leteckého či kosmického průmyslu.

České a korejské organizace dnes uzavřely 13 dohod o spolupráci ve všech oblastech jaderné energetiky. Dohody počítají se zapojením obou stran do přípravy a stavby jaderných reaktorů v Dukovanech. Týkají se například dodávek zařízení, vývoje technologií, provozu a údržby a dalších oblastí jaderného cyklu. Oznámila to dnes společnost KHNP, která zakázku na dukovanském projektu získala. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dosud KHNP uzavřela s českými firmami 76 memorand o spolupráci na stavbě reaktorů.

„Dohody jsou důležitým milníkem pro projekt dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Nejenže budeme schopni překročit úroveň lokalizace očekávanou Českou republikou, ale naše spolupráce zároveň podpoří spolupráci obou zemí i v akademické a výzkumné sféře a dále upevní partnerství mezi oběma zeměmi v oblasti jaderné energetiky,“ uvedl prezident KHNP Ču Ho-wang.

Dohody o spolupráci mezi českými a korejskými organizacemi, například Aliancí české energetiky nebo firmou Armatury Group, podle korejské firmy zahrnují všechny části jaderného cyklu. Jde například o vývoj technologií, inženýring, dodávky zařízení, provoz a údržbu, nakládání s radioaktivními odpady, rozvoj lidských zdrojů a další. Kromě toho dnes ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo s korejským ministerstvem obchodu, průmyslu a energetiky memorandum s cílem podpořit vzájemnou spolupráci v jaderné energetice. Zároveň korejské společnosti KHNP a Doosan Enerbility uzavřely s českou Doosan Škoda Power dohodu o dodávce parní turbíny pro nové jaderné bloky v Česku. Po úspěšném uzavření konečné smlouvy s KHNP tak bude Doosan Škoda Power dodavatelem parní turbíny pro jadernou elektrárnu Dukovany.

KHNP pokračuje také v jednáních o případné spolupráci v Dukovanech s českými firmami. Premiér Petr Fiala dnes uvedl, že firma dosud podepsala 76 memorand o spolupráci a postupně se blíží ke splnění cíle 60procentního podílu českých firem na dukovanském projektu. České firmy by přitom podle premiéra mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů získat zakázky až za 240 miliard korun.

Jednání českých a korejských organizací se uskutečnila při příležitosti návštěvy korejského prezidenta v Česku. Jun Sok-jol do Prahy dorazil zhruba dva měsíce poté, co vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanech má postavit jihokorejská KHNP. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Francouzská firma EDF i severoamerická společnost Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Náklady při aktuálně preferované výstavbě dvou reaktorů v Dukovanech jsou při současných cenách 400 miliard korun. V příštích třech až pěti letech by ovšem ČEZ měl podle rozhodnutí vlády s Korejci jednat také o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně.

 

Podíl.