Česko a Jižní Korea vnímají jako největší nebezpečí pro světovou bezpečnost Rusko a jeho rostoucí spolupráci se Severní Koreou, Čínou nebo Íránem. Po dnešním jednání s jihokorejským protějškem Jun Sok-jolem v Praze to řekl český prezident Petr Pavel. Spolupráce mezi zeměmi se podle něj promítá do mezilidských vztahů, turistiky, ekonomiky, vědy, techniky i bezpečnosti.

Pavel uvítal, že s prezidentem dorazili čtyři ministři a silná delegace korejského průmyslu. Po Číně a Spojených státech je Jižní Korea třetím největším obchodním partnerem České republiky mimo Evropu, celkově pak 18. Je také největším neevropským investorem v ČR. Působí zde zhruba 70 společností s korejskou účastí, které zajišťují více než 15.000 pracovních míst.

Podle Jun Sok-jola prezidenti diskutovali o rozšíření strategického partnerství v politické i ekonomické rovině, v kultuře, ve vědě, v technologiích, diplomacii, bezpečnosti i obranném průmyslu.

Obě země podle jihokorejské hlavy státu sdílejí univerzální hodnoty svobody, lidských práv a právního státu. Debatovali dnes o severokorejské jaderné otázce, o situaci v jihovýchodní Asii a na Ukrajině. „Shodujeme se, že bezpečnost indo-pacifického regionu a Evropy jsou neoddělitelně spjaty,“ poznamenal Jun Sok-jol.

Jihokorejský prezident kritizoval vojenskou spolupráci Ruska a Severní Koreje i „bezohledné a nerozumné provokace“ KLDR, které podle něj narušují mír a stabilitu. Vyzval k tomu, aby byly důsledně uplatňovány sankce Rady bezpečnosti OSN vůči Severní Koreji.

Co se týče Ukrajiny, obě země se podle Jun Sok-jola rozhodly spolupracovat na nalezení účinných podpůrných opatření, aby na Ukrajině znovu zavládl mír. Vlády ČR i Jižní Koreje se chtějí podílet na rekonstrukčních projektech na Ukrajině, o čemž dnes ministři zahraničí obou zemí podepsali memorandum.

Podíl.