Aktual.: 11.10.2024 13:29

Praha – Oslavy letošního 35. výročí sametové revoluce podeváté vyvrcholí 17. listopadu tradičním Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze. Vzhledem k výstavbě tramvajové trati se akce uskuteční nově v jeho dolní části. Mezi první zveřejněná jména vystupujících patří Ivan Hlas Trio, Radůza nebo třeba kapely Bert & Friends, The Valentines či slovenští Korben Dallas. Řečníci se zaměří na letošní téma Zpátky k sobě, v němž se budou zamýšlet, jak snížit napětí ve společnosti. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Vladana Brouková.

Na Koncertu pro budoucnost promluví například novinář, pedagog a odborník na nová média Josef Šlerka, sociolog a ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík nebo odvolaní šéfové slovenských kulturních institucí – bývalý ředitel Slovenského národního divadla Matej Drlička a Alexandra Kusá, do srpna 2024 ředitelka Slovenské národní galerie.

„V české společnosti panuje přesvědčení, že jsou mezi námi hluboké příkopy. Data ze socioekonomických výstupů tomu však nenasvědčují. Jedním z největších problémů ale je, že když společnost jako rozdělenou vnímáme, tak k ní jako k rozdělené přistupujeme. Změna tedy začíná u nás samotných. Chceme na letošním Koncertu pro budoucnost ukázat, že i když se naše názory mohou v lecčem lišit, měli bychom zahodit předsudky, posadit se k jednomu stolu a s porozuměním a respektem si naslouchat,“ uvedl Jan Gregar, ředitel organizace Nerudný fest, která Koncert pro budoucnost pořádá.

Program začne v neděli 17. listopadu v 16:30 a potrvá do 22:00. Zazní hudební čísla různých žánrů, návštěvníci uslyší třeba komorní sestavu Ivana Hlase v doprovodu kytaristy Norbiho Kovácse a violoncellisty Jaroslava Olina Nejezchleby, zpěvačku, multiinstrumentalistku a písničkářku Radůzu nebo třeba skupinu Bert & Friends v čele s frontmanem Albertem Romanuttim, indie-rockovou kapelu The Valentines či slovenské Korben Dallas. Pokračovatel slavného folkového rodu Nedvědů, zpěvák a kytarista Vojtěch Nedvěd, zahraje spolu se svými hosty. Vystoupí rovněž zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista David Pomahač, zakladatel urban folkového dua Kieslowski.

Na náměstí budou mít stejně jako v uplynulých letech svá stanoviště některé neziskové organizace v zóně Takoví jsme. Koncert bude možné sledovat živě na iVysílání České televize, YouTube a Facebooku akce či prostřednictvím ČTK. Vstup na koncert je zdarma, přičemž návštěvníci mohou přispět dobrovolnou částkou prostřednictvím platformy Darujme.cz.

Koncert pro budoucnost je součástí platformy Festival svobody, otevřeného uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádajících akce k výročí 17. listopadu. Loňský ročník měl jako ústřední téma vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji. Navštívilo ho několik tisíc lidí. Postupně se na pódiu vystřídalo 16 hudebních interpretů a 18 řečníků.

Podíl.