Komerční prezentace Aktual.: 19.09.2024 14:37

Pelhřimov – Hráz rybníka Jistebník na Pelhřimovsku protéká. Povodňová komise vyhlásila třetí povodňový stupeň. Silnice, která po hrázi vede, je uzavřena. Ohrožená je podle předsedy komise a starosty Pelhřimova Ladislava Meda (ODS) jediná nemovitost, mlýn pod hrází.

„Hráz budeme přisypávat a plánovat další postup. Teď je to provizorní postup, aby se neprotrhla. Pod rybníkem je akorát mlýn, takže by eventuálně mohlo dojít ke škodám na této nemovitosti,“ řekl ČTK Med.

Hráz rybníka, který leží severně od Horní Cerekve, podle něho povolila ve středu. „Jinak byla situace na Pelhřimovsku dobrá, dneska jsme ještě nařídili, aby se zkontrolovaly i další hráze. Tohle ale byl rybník vypuštěný, hráz byla roky ve špatném stavu, majitel se o to moc nestaral. Vlivem dešťů se rybník napustil,“ dodal Med. Hráz, která nápor vody nevydržela, začala povolovat. Zpevnit se ji provizorně podařilo navezeným kamením. Podle Meda se ještě dnes budou kácet stromy na hrázi, aby ji v případě vyvrácení ještě víc nepoškodily. O obnovení provozu na silnici se rozhodne až za několik dní, až bude zřejmé, jestli voda hráz dál nepodemílá.

Objížďka kvůli uzavřené silnici druhé třídy zkomplikuje dopravu především lidem v obci Těšenov, která je místní částí Horní Cerekve, řekl ČTK starosta města Milan Kunst (Společně 2022). „Ty nejbližší objízdné trasy jsou na Nový Rychnov, což je poměrně dlouhá objížďka. Pro lidi, kteří tam bydlí a potřebují se dostat k nám, to bude určitě komplikace. Oprava silnice bude určitě trvat dlouho, v krajním řešení bude muset dojít k úplnému překopu silnice,“ řekl Kunst. Omezené podle něho zřejmě budou kvůli dlouhé objížďce pečovatelské služby včetně dovozů obědů. „Protože se tam prostě ty pečovatelky nedostanou,“ řekl Kunst. Nadcházející volby horší dostupnost obce neovlivní. Volební místnost je přímo v Těšenově.

Bývalý mlýn pod hrází slouží jako rekreační objekt a je pronajímaný. „Zrovna teď tam měli přijet nějací nájemníci na víkend, majiteli už jsem řekl, že nic takového není možné. Kdyby došlo k protržení hráze a mělo tam téct víc vody, zůstal by ten rekreační objekt odříznutý od okolí,“ řekl Kunst.

Vypuštěný rybník, který podle Kunsta vlastní pražské arcibiskupství, měl v minulosti hráz opravenou jen provizorně, čekalo se na kompletní rekonstrukci výpusti. „Jenže ta nebyla provedena,“ řekl Kunst. Současnému přítoku vody hráz přestala odolávat ve středu. K její provizorní opravě posloužily větší kameny uložené na obecní skládce. „Ale musí se to obsypávat tak, aby nedošlo k úplnému zabránění odtoku vody, to je zásadní, voda z rybníka prostě musí odtéct pryč,“ dodal Kunst.

 

Podíl.
Exit mobile version