Události: Zákon o podpoře bydlení (zdroj: ČT24)

Špičky vládních stran budou v týdnu jednat o dalším osudu předlohy zákona, který má pomoci řešit krizi bydlení. Novela počítá vedle garancí za nájemníky také se vznikem kontaktních míst ve větších obcích. Úředníci by v nich pomáhali těm, kterým hrozí ztráta střechy nad hlavou. Proti vytvoření nových pozic je ale ODS i TOP 09. Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) namítá, že počet úředníků, které bude potřeba přijmout, už víc seškrtat nejde.

Zmíněný zákon označuje ministr Kulhánek za jednu ze svých priorit. Definitivně ho chce schválit do konce volebního období. Teď leží ve sněmovně, kde zatím jeho schválení beze změn nepodpořil ani jeden z výborů.

„Ten zákon je velmi důležitý, předchází tomu, aby se lidé dostávali do bytové nouze, zároveň šetří veřejné prostředky na budoucí výdaje, které by s tím byly spojené,“ vysvětluje Kulhánek. Tomu oponuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS): „Já bych byl v tomto směru mnohem zdrženlivější k různým návrhům sociálního inženýrství navyšování úřednických míst a mnohem víc bych se chtěl zaměřit na to, aby se v České republice byty stavěly.“

V bytové nouzi žije v Česku podle ministerstva pro místní rozvoj 154 tisíc lidí. Ze dvou třetin jde o rodiny s dětmi. Zákon o podpoře bydlení má číslo snížit. Snížit muselo ministerstvo také plánovaný počet nových úředníků, kteří by zmíněná kontaktní místa ve větších obcích obsluhovali. Oproti původnímu návrhu resort seškrtal přes polovinu pozic. ODS a TOP 09 jsou i tak dále proti.

„Stav veřejných financí je alarmující, naopak na účtech měst a obcí leží přebytečné stamiliardy korun. A nechť to řeší města a obce, ty tu situaci znají nejlépe,“ vyzývá místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09). Definitivní koaliční shodu na úpravách by chtěl mít nový ministr během příštího týdne. Výhrady ale zaznívají i z opozičních řad.

Nejistota dosažení podpory

Hnutí ANO kritizuje, že vláda nezahrnula do návrhu rozpočtu na příští rok celou sumu na program. „Je domluva s ministerstvem financí, že tak, jak budou postupně nabíhat jednotlivé výstavby toho nájemního bydlení, tak se budou uvolňovat finanční prostředky,“ přiblížil Kulhánek.

„Pokud tam v tuto chvíli bude pouze avizovaná jedna miliarda, a přijde tam obrovský převis projektů, což se dá očekávat, tak se na řadu měst a obcí vůbec nedostane,“ kritizuje zvolená senátorka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). To je jeden z důvodů, proč třeba ve Velkém Oseku na Kolínsku s podáním žádosti váhají.

„Máme základní projekt pro přestavbu domu s pečovatelskou službou. Chápeme rozhodnutí ministerstva, ale dává to velkou nejistotu. Za necelý rok máme volby a je otázkou, jak se k tomu postaví nové vedení,“ vysvětluje starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal.

Maximální výše podpory je 250 milionů korun

Návrh zákona je součástí takzvané reformy Bydlení pro život prosazované ministerstvem pro místní rozvoj. Za cíl si klade taky zajištění peněz na budování bytů s dostupnými nájmy. Samosprávy, spolky a církve mohou o podporu žádat od začátku měsíce. V programu je do poloviny roku 2026 k dispozici sedm miliard. Jeden žadatel přitom může získat maximálně čtvrt miliardy.

Peníze jsou určené na několik možností. Je to výstavba nového bytového domu nebo rekonstrukce, díky které vzniknou jednotky pro mladé rodiny nebo hasiče, zdravotníky a další veřejně prospěšné profese. Cestou je taky koupě hotových bytů.

Zatím státní fond podpory investic eviduje nižší desítky žádostí. Každá je v řádech desítek milionů korun. Z šedesáti procent usilují o peníze obce.

Podíl.
Exit mobile version