Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 14:59

Bratislava – Poslanecký klub nejmenší slovenské vládní strany SNS opouštějí tři poslanci, nadále ale budou podporovat vládu premiéra Roberta Fica. Novinářům to řekl jeden z této trojice poslanců Rudolf Huliak, který stejně jako jeho dva kolegové odcházející z klubu SNS členy strany nebyli. Huliak se dříve dostal do sporu se šéfem SNS Andrejem Dankem.

„Naše hlasy zůstaly nevyslyšené. Neměli jsme na nic vliv. Nadále zůstaneme podporovatelé vlády. Nežádáme nic. Vláda se rozkládat nebude,“ uvedl Huliak. Dodal, že s kolegy budou nezařazení poslanci. I s jejich podporou se kabinet opírá v 150členném parlamentu o většinu čtyř hlasů.

Danko už dříve označil Huliaka za zrádce. Huliak zase chtěl silnější pozici svého uskupení Národní koalice v SNS a možnost účastnit se jednání lídrů koalice. To Danko odmítl. Po loňských volbách tehdejší slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla Huliaka jmenovat ministrem životního prostředí ve vznikající vládě s odůvodněním, že kandidát neuznává existenci klimatické krize.

„Chaos a spory ve vládní koalici místo stability a klidu. Slepenec se rozpadá, Fico přihlíží,“ komentoval v prohlášení vývoj ve vládní koalici předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Dosud desetičlenný klub SNS bude mít po odchodu trojice jen sedm členů. To by znamenalo jeho zánik, protože podle zákona musí mít alespoň osm členů. V praxi by zánik klubu SNS zkomplikoval tříčlenné vládní koalici některé praktické záležitosti během schůzí parlamentu. Například alespoň tři poslanecké kluby mohou navrhnout doplnění programu aktuální schůze sněmovny, což nynější vládní koalice opakovaně využila.

SNS před loňskými volbami zařadila na svou kandidátní listinu více nestraníků, krok byl v kampani označován za spojování národních sil. Z desítky zvolených poslanců za SNS byl členem této strany pouze její předseda Danko. Mezitím se poměry v klubu SNS změnily, protože několik poslanců přestoupilo na jiné funkce ve vládě a ve sněmovně je vystřídali náhradníci.

 

Podíl.
Exit mobile version