Severní Korea tvrdí, že našla v Pchjongjangu zbytky bezpilotního letounu z Jižní Koreje. Sousední zemi obvinila z vážné vojenské provokace a vyhrožuje, že další narušení svého území vojenskými prostředky bude považovat za vyhlášení války. To by podle mluvčího severokorejského ministerstva obrany mělo za následek okamžitý odvetný útok, napsala severokorejská tisková agentura KCNA.

„Je velmi pravděpodobné, že se jedná o dron, který shodil letáky nad centrem Pchjongjangu,“ citovala KCNA severokorejskou vyšetřovací skupinu. Informace z mezinárodně značně izolovaného a komunisty vedeného státu, který je formálně ve válečném stavu s Jižní Koreou, ale nelze nezávisle ověřit.

KLDR dříve uvedla, že do Pchjongjangu v říjnu třikrát přiletěly jihokorejské bezpilotní letouny a rozhazovaly nad městem propagandistické letáky. Jihokorejská vláda odpověděla, že to nemůže potvrdit.

Napětí na Korejském poloostrově se v poslední době výrazně zvýšilo. Minulý týden severokorejská armáda vyhodila do povětří všechny silniční a železniční spoje do Jižní Koreje. Soul tvrdí, že severokorejské vedení v posledních měsících položilo v pohraniční oblasti desítky tisíc nášlapných min. Kromě toho dochází k pravidelným raketovým testům a vůdce KLDR Kim Čong-un pokračuje navzdory mezinárodním sankcím vůči své zemi i v jaderném programu.

Podíl.
Exit mobile version