Aktualizace: 25.05.2024 15:17

Kladruby nad Labem (Pardubicko ) – Hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku dnes divákům předvedl program, do kterého se zapojila stovka koní. V zápřahu tak lidé viděli například koně dánského královského dvora, koňský fotbal nebo stádo hříbat s klisnami. Den starokladrubského koně se konal v areálu hřebčína posedmé.

Hřebčín chová starokladrubské koně, kteří byli vyšlechtěni pro ceremoniální účely panovnických rodů. Historie chovu sahá až do roku 1579. Mezi panovnickými rody má hřebčín klienty i v současnosti, na dánský dvůr dodává koně 30 let, švédské národní gardě dvě dekády.

Dopoledne si návštěvníci mohli prohlédnout vybrané stáje a v císařské jízdárně dva kočáry, které patří dánskému královskému dvoru. Například zlatý stavební kočár viděla veřejnost v Dánsku naposledy v lednu, kdy se konala korunovace Frederika X. „Jsou to kočáry, které používá královská rodina při významných příležitostech,“ řekl ČTK ředitel Jiří Machek.

Chovatelská ukázka představila divákům plemenné hřebce a klisny. Letos hřebčín slaví 150 let od návštěvy císaře Františka Josefa I. s manželkou Sissi. Proto na nádvoří dva herce v kostýmech panovníka a jeho ženy přivezlo osmispřeží koní.

Hlavní program poskytl 15 bodů. Velkým diváckým lákadel bylo volné stádo s hříbaty, dámy v sedle nebo vystoupení dánských královských stájí se šesti koňmi. Při jedné ukázce nevedl spřežení kočí, ale jezdci seděli na koních.

„Je tady dokonce starokladrubský bělouš Rudolfo Raggiera V-54, kterého od nás dánská královna dostala k výročí 50 let panování v roce 2022, dala mu jméno Avanti,“ řekl Machek.

Zemské hřebčince z Písku a Tlumačova přivezly skokové koně, maďarský hřebčín Szilvásvárad představil své lipicány. Diváci tak mohli sledovat skoky přes překážky, uherskou zápřež pěti koní a soutěže jump and drive, kdy soutěží parkurová dvojice a dvojspřeží.

„Pokaždé se snažíme program trochu změnit a udělat jinak. Letos slavíme pět let v UNESCO a také 30 let od zahájení spolupráce s dánskými dvory a 20 let spolupráce se švédskou národní gardou,“ uvedl Machek.

V UNESCO je hřebčín od roku 2019, respektive je tam zapsaná krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech.

Tradiční sport předvedli studenti jezdecké školy v Kladrubech. Hráli před diváky push ball, neboli hru velemíčem koňmo. Koňská obdoba fotbalu je divácky oblíbená, řekl ČTK ředitelka školy Lenka Gotthardová.

„Máme tady na to míč, šitý na míru, je velký okolo 180 centimetrů. Na každé straně je pět hráčů, z každému týmu je jeden v bráně. Osm let zpátky jsme byli s push ballem v Německu. Skoro jsme tam vyhráli, ale soupeři byli chladnokrevníci a ti mají větší sílu, naše starokladrubské koně přetlačili. Lidé našemu týmu úžasně fandili,“ dodala ředitelka.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.