Na rychlou výměnu baterií namísto jejich zdlouhavého dobíjení sázela čínská automobilla Nio od samého začátku. Po zavedení vysokých evropských cel na auta z Říše středu a celkovému poklesu odbytu elektromobilů však hrozilo, že se jí obří investice do výměnných stanic a jejich provozu nikdy nezaplatí. Teď však přišla s nápadem, jak je udržet při životě a ještě získat nějaké peníze navíc.

Zhruba pět minut trvá výměna prázdné trakční baterie elektromobilu Nio za plnou. Řidič vjede s autem do útrob speciální garáže trochu připomínající automyčku, tam s autem zastaví na předem daném místě a už jen čeká, až roboty vykonají svou práci. Auto při tom na zvedáku vyjede deset centimetrů nad zem a interiérem probíhá lehké chvění a hluk, když stroje povolují deset matic, kterými je k autu půltunová baterie přichycena. Znovu se nabízí srovnání, tentokrát s výměnou kol v pneuservisu.

Podle údajů automobilky má Nio v Evropě takových výměnných stanic celkem 56 a většina z nich je nevyužitá. Teoreticky může každá z nich denně obsloužit 312 aut, což je kapacita, kterou však většina z nich ani zdaleka nevyužije.

Automobilka se proto rozhodla zužitkovat uskladněné baterie způsobem, jakým fungují přečerpávací elektrárny – v okamžiku, kdy je cena energie na trhu nízká či dokonce záporná, se budou baterie ze sítě dobíjet. A v době špičky, kdy bývá energie naopak velmi drahá, ji pustí zpátky do sítě. Každá ze stanic přitom disponuje až jedenadvaceti náhradními bateriemi, což představuje zhruba dvě megawatthodiny energie.

V Dánsku a Nizozemsku už probíhá testovací provoz a výsledky jsou prý povzbudivé, přeprodávání energie už automobilce vydělává peníze. „Bude to mít velmi velký dopad na naši ziskovost,“ pochvalovala si v oborovém týdeníku Automotive News Europe (ANE) vedoucí evropské divize Nio Power Kajsa Ivansson Sognefurová.

Zákazníci se prý zároveň nemusí obávat, že by pro ně po příjezdu na stanici nebyla k dispozici nabitá baterie. „Zabýváme se tím každý den a proto víme, které stanice jsou vytížené více a které méně,“ prozradila ANE šéfka Nio Europe Hui Zhangová.

Čínskému výrobci se v Evropě letos moc nedaří, prodej jeho elektroaut se meziročně propadl o 20 procent. Největší pokles zaznamenal německý trh (minus 63 procent), kde tamní spolková vláda na bateriová auta zrušila všechny dotace. Dramatický pokles u našich sousedů však dokázalo vykompenzovat Norsko a Nizozemsko, kde prodeje naopak stouply o 50 respektive 47 procent.

Na pozadí horších ekonomických vyhlídek, kdy čínské automobilky nově platí za dovážená auta vyráběná mimo území Evropské unie výrazně vyšší clo, se Nio rozhodlo omezit bezplatnou výměnu baterií. Například v Německu jsou v ceně bateriového leasingu zdarma už jen dvě výměny do měsíce, za každou další platí majitel auta 10 eur plus cenu energie. Ta se počítá z rozdílu stavu nabití obou akumulátorů, z konečné ceny se tak odečtou kilowatthodiny, které zbývají v měněné baterce. Cena za jednu kWh je v současnosti 39 centů, tedy zhruba 10 korun.

Na konci srpna mělo Nio po celém světě 2552 swapovacích stanic, z toho drtivou většinu v Číně. Výrobce při prodeji auta nabízí zákazníkovi možnost volby: buď si trakční baterii koupí s celým autem, nebo si ji pronajme za zhruba pět tisíc korun měsíčně. Většina zákazníků podle automobilky volí druhou možnost, aby mohli baterie měnit. Pokud jsou totiž jejich majetkem, o tuto možnost se definitivně připraví.

Podíl.
Exit mobile version