Aktual.: 19.10.2024 17:32

Olomouc – Rok před sněmovními volbami si vládní KDU-ČSL na sjezdu v Olomouci zvolila nové, kompletně obměněné vedení a podpořila pokračování spolupráce strany s ODS a TOP 09 v koalici Spolu. Po bezmála pěti letech se stal předsedou lidové strany znovu Marek Výborný. Současný ministr zemědělství porazil ve druhém kole tajné volby dosavadního šéfa lidovců, vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku. Prvním místopředsedou byl zvolen další bývalý předseda, nynější poslanec Pavel Bělobrádek. O funkci v pátek nejdříve jako jediný usiloval ministr životního prostředí Petr Hladík. Ani ve dvou kolech ale překvapivě nezískal dostatek hlasů. Ve druhé volbě už nekandidoval a dnes se neucházel ani o funkci řadového místopředsedy.

V nejužším vedení budou kromě Výborného a Bělobrádka, kteří už mají s vedením strany zkušenosti, čtyři nováčkové. Řadovými místopředsedy KDU-ČSL se v Olomouci stali starostka Kravař na Opavsku Monika Brzesková, která se pod dívčím jménem Žídková v roce 1995 stala Miss České republiky a Miss Europe, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius a poslanec Jiří Horák. Všichni byli zvoleni v prvním kole volby. Nominace mělo 19 kandidátů, o čtyři místa řadových místopředsedů se nakonec ucházel dvojnásobek zájemců.

Kandidatury do vedení se vzdal mimo jiné dosavadní první místopředseda Jan Bartošek i Hladík, který byl v minulém vedení řadovým místopředsedou. Ve vedení strany skončili také dosavadní místopředsedkyně Šárka Jelínková, která nominaci odmítla stejně jako poslanec Tom Philipp. Předsednictvo je desetičlenné, kromě zvolených členů předsednictva v něm zasedají z titulu svých funkcí šéfové obou parlamentních klubů KDU-ČSL a frakce v europarlamentu a generální sekretář strany.

Delegáti sjezdu KDU-ČSL kromě volby vedení také podpořili další spolupráci v koalici Spolu pro sněmovní volby v příštím roce. Výborný dostal mandát podepsat memorandum s ODS a TOP 09, které otevře cestu k jednání o možné předvolební spolupráci v rámci koalice Spolu. Lídři tří vládních stran by ho měli podepsat na konci října. Spolupráci sjezd podmínil tím, že budou zachovány důstojné podmínky pro všechny koaliční partnery a ve společném volebním programu budou zohledněny základní programové priority KDU-ČSL. O společné kandidatuře v koalici Spolu se Výborný chystá jednat s předsedou ODS a premiérem Petrem Fialou a šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Osmačtyřicetiletý Výborný odstoupil z čela strany v listopadu 2019 s ohledem na rodinu po náhlém úmrtí manželky. Ve vedení strany ho v lednu 2020 nahradil Jurečka. Nový šéf strany po svém zvolení řekl, že jeho práce v čele KDU-ČSL bude směřovat k tomu, aby strana uspěla příští rok v parlamentních volbách. Novinářům dnes řekl, že se chce spolu se členy obměněného vedení před sněmovními volbami zaměřit na prorodinná témata, dostupnost bydlení s rozumným nájmem, vzdělávání a principy odpovědné solidarity. KDU-ČSL hodlá také bránit extrémům a zároveň být konstruktivní, uvedl. Nové předsednictvo považuje za dobrý mix kontinuity s novými tvářemi.

S Jurečkou a Hladíkem nově zvolený předseda dál počítá. Jurečka podle něj zůstává vicepremiérem, i když už není předsedou strany. Oba ministři se budou dál účastnit práce předsednictva jako garanti svých gescí. V komunikaci KDU-ČSL plánuje Výborný spolupracovat s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem, který jasně vyhrál v nedávných krajských volbách, do vedení strany ale nechtěl kandidovat. Lidovci nemají moralizovat a vychovávat, ale věnovat se praktické politice, soudí Výborný.

Bělobrádek považuje za symbolické, že jako předseda lidovce dovedl v roce 2013 do Sněmovny potom, co z ní vypadli. Nyní jsou součástí vládní koalice, samostatně ale jejich preference spadly ke dvěma procentům. V jednáních v koalici Spolu i ve vládě by podle něj měli být lidovci urputnější, zároveň ale ctít kompromis. Z konzervativnější části strany na sjezdu zaznívala nejvíc kritika podle některých vlažného postoje předchozího vedení k obhajobě tradiční rodiny.

O post předsedy strany se v pátek vedle Výborného a Jurečky ucházeli ještě senátor Jiří Čunek, jihočeský poslanec Šimon Heller, předseda pražské organizace KDU-ČSL Tomáš Kaplan a Jiří Regner z Královéhradeckého kraje.

Politologové od Výborného nečekají výrazné změny v prosazovaných tématech či směřování KDU-ČSL. Členská základna volbou ukázala, že si přeje kontinuitu, shodli se politologové oslovení ČTK. Také podle komentátorů je zvolení staronového předsedy KDU-ČSL sázkou na jistotu a víceméně kosmetickou změnou, kterou si vládní strana vybrala tu nejméně bolestivou cestu. Lidovci nenašli lídra, kterého potřebují pro posílení své pozice u voličů, míní. Poukázali na nečekaný neúspěch Hladíka při volbě statutárního místopředsedy, který neměl protikandidáta a před hlasováním ho podpořil i Výborný.

V závěru dvoudenního sjezdu lidovci schválili Chartu KDU-ČSL 2024. Dokument podle nich reaguje na aktuální změny v české společnosti i ve světě a je základem pro programové prohlášení pro příští volby. Lidovecká charta obsahuje body týkající se například mezigenerační solidarity, důstojnosti člověka od narození až po úmrtí, podpory rodin, bezpečnosti, vzdělání, udržitelného rozvoje či role státu při fungování společnosti.

Podíl.