Ruský prezident Vladimir Putin se ocitl v nezáviděníhodné situaci, když musel čekat na společnou fotografii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během summitu BRICS v ruské Kazani. Pro Rusko jde dosud o nejvýznamnější mezinárodní setkání od začátku agrese na Ukrajině. Putin na něm chce přesvědčit spojence, že západní snahy o izolaci Moskvy selhaly.




1:27

Ruský prezident Vladimir Putin přivítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na summitu BRICS. | Video: Reuters

Během čekání na čínského prezidenta měl Putin nervózně mnout palci, mezitím co sám stál vedle ruské a čínské vlajky. Si Ťin-pching později dorazil klidným krokem, doprovázen vládními úředníky a ochrankou, píše britský bulvární deník Daily Mail. Když se dvojice setkala, Putinova tvář se rozjasnila úsměvem, jak je vidět na videu v úvodu článku. 

Nejde o ojedinělý incident. Putin se často ocitá v situacích, kdy musí čekat na jiné světové vůdce. Například v roce 2023 musel vyčkávat na egyptského prezidenta Abdel Fattah el-Sisiho, přičemž byl viděn, jak rozpačitě přerovnává pera a papíry na stole. V roce 2022 naopak strávil téměř minutu čekáním na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana během jednání v Teheránu. Média tehdy psala o tom, že nervozitu ruského vůdce prozradila jeho gestikulace. 

Ačkoliv se Putin snaží prezentovat jako silný vůdce, čelí tlakům, které vyplývají z jeho mezinárodní pozice. I když se zdá, že jeho vztahy se spojenci, jako je Čína, zůstávají silné, podobné momenty mohou vrhat stín na jeho autoritu a postavení na světové scéně. Dřív to byl přitom sám Putin, kdo své hosty nechával dlouhé hodiny čekat na přijetí. V minulosti svými „carskými manýry“ zaskočil papeže i zesnulou britskou královnu Alžbětu II. 

Čínský prezident Si Ťin-pching pozdeji na summitu v ruské Kazani vyzval k deeskalaci bojů na Ukrajině. Indický premiér Naréndra Módí se vyslovil pro diplomatické řešení konfliktu. Obě země přitom ale dosud odmítají odsoudit Rusko za invazi na Ukrajinu, píší agentury.

Mezivládní organizace BRICS je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Sdružuje Rusko, Indii, Brazílii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů.

Summit v Kazani komentátoři vykládají jako důkaz selhání snahy Západu o izolaci Ruska, které na Putinův rozkaz v únoru 2022 rozpoutalo válku proti Ukrajině, pokládanou za nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Putin se má v Pekingu sejít s lídry ve středu. Ve stejný den má také odprezentovat spojencům projev k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. 

Spotlight moment: Letošní zima bude pro Ukrajinu tvrdá a bolestivá, říká analytik Smetana (celý rozhovor zde)

Spotlight moment: Letošní zima bude pro Ukrajinu tvrdá a bolestivá, říká analytik Michal Smetana | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version