Málokterý podnik v Praze má v poslední době tak děsivou pověst jako klub Orion na Žižkově. Rvačky do krve, řev nesoucí se celou ulicí, rozbité sklo na chodníku – s tím vším se každý víkend setkávají lidé z Řehořovy ulice. Policie zde rozdala desítky pokut, podle části místních ale nedělá dost. Městská část nyní prověřuje, zda klub dodržuje předpisy i schválenou kolaudaci.

Je sobota před půlnocí, pražský Žižkov se zahalil do temnoty a snaží se usnout. Je ale jasné, že lidem žijícím v ulici Řehořova nedaleko tramvajové zastávky Viktoria Žižkov se to jen tak nepovede.

V Disco clubu Orion je noc ještě mladá. Nejen před dveřmi podniku, ale i naproti přes silnici postávají hloučky jeho návštěvníků. Proudí ven a zase dovnitř, na ulici je téměř neustále několik desítek lidí. Pokuřují, východoevropskými jazyky se spolu baví, pořvávají. Často jde o hřmotné mladé muže s vizáží pořízků, kteří nejdou pro ránu daleko.

A taxíky sem jeden za druhým dováží další a další. Jiná skupinka už očividně alkoholem posilněných mladíků se sem trousí z nedaleké hospody. Jednomu se po cestě podaří rozbít sklenici s pivem, další močí na fasádu domu naproti Orionu. 

S problémy s hlukem z hospod a klubů se potýká mnoho ulic v Česku. Jenže návštěvníci Orionu, podle místních zejména Ukrajinci či Rusové, jdou o krok dál. 

„Různé skupinky se tady vždycky začnou tlouct. Válejí se po ulici, hází sebou na dveře. Někdy se bojím, aby mi nerozbili okno. Dá se říct, že se to děje každý víkend,“ popisuje reportérovi Aktuálně.cz Kateřina, která žije s partnerem a malým dítětem ve vchodu hned vedle klubu. Ten má otevřeno v pátek a v sobotu do páté hodiny ranní.

A nejde o nějaké drobné hospodské potyčky. Server Expres.cz například zveřejnil video hromadné rvačky před klubem. Mezi zaparkovanými auty se na záběrech v brzkých ranních hodinách pere několik mužů, jednoho z nich pak skupina dokopává na zemi. Bitku sleduje několik desítek lidí, někteří, včetně žen, se snaží situaci uklidnit.

Foto: Tomáš Klézl

„Když tady za mnou byla sestra, měla na autě krev. Říká se, že si sem lidi chodí vyřizovat účty. Podle mě to mají naplánované. Viděli jsme tady kluka s baseballovou pálkou. S tím na diskotéku nejdete,“ pokračuje Kateřina, která v ulici žije od loňského listopadu. Dodává, že kvůli pořvávání i troubení aut mají místní o víkendech problémy se spánkem. Hluk je podle Kateřiny tak výrazný, že ho snímá i dětská chůvička.

„Žijeme tady dva tři roky. Hluk tady je celou dobu. Ale teď je to teda masakrální,“ říká na adresu klubu další obyvatelka Řehořovy Marie Kadlecová, kterou reportér Aktuálně.cz zastihl na procházce se psem. Dodává, že se při venčení o víkendech musí vyhýbat střepům a dalšímu nepořádku na ulici.

„Každý víkend je to tady nechutné. Je nablito a čůrají nám na baráky. Minule jsem tady jednomu vynadala,“ upozorňuje. Když má možnost, vyráží o víkendech na chatu, aby se aspoň trochu vyspala. A když je ve svém bytě, tráví večer raději než v obýváku v kuchyni, která má okno do vnitrobloku. 

Provozovatel získal šest milionů na zakázkách pro město

„Dříve mi přišlo, že je to podnik, který je tady tak nějak pro všechny. Ale teď mi přijde, že cílí vyloženě na Ukrajince a Rusy,“ přibližuje Kateřina klub Orion, který má na svém vývěsním štítu napsáno „restaurant“.

Na Instagramu a Facebooku, kde jeho profily sleduje několik tisíc lidí, podnik opravdu komunikuje čistě v ukrajinštině. Návštěvníky zve na party, která bude trvat až do rána, láká na striptýz nebo na šampaňské zdarma pro ženy.

Provozovatelem klubu je od roku 2017 podle živnostenského rejstříku Oleksandr Petrovcij, občan Ukrajiny narozený v roce 1991. Ten od předloňska řídí také Club De Luxe v ulici V Jámě. V minulosti ale podnikal ve zcela odlišném oboru. V letech 2017 až 2019 získal jako dodavatel od Technické správy komunikací 15 zakázek za více než šest milionů korun. Šlo zejména o údržbu zeleně u silnic.

Deník Aktuálně.cz se ho snažil kontaktovat skrze facebookové stránky klubu. Provozovatel si zaslané dotazy zobrazil, odpovědi ale nezaslal. 

Místní se spojili s mužem, který zavřel Kasárna

V době, kdy se party v Orionu teprve rozjíždí, projede kolem klubu auto městské policie. Strážníci přibrzdí a z okénka obhlížejí situaci. Zatím ale nezastavují.

Místo už dobře znají. „Ve vztahu k počtu výjezdů týkajících se narušování veřejného pořádku považujeme provozovnu Music Club Orion v Řehořově ulici za tu nejproblémovější na území městské části Praha 3,“ říká mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Letos sem na podnět občanů vyjeli 27krát kvůli rušení nočního klidu a čtyřikrát za rvačkou. „Zjištěné přestupky, jak na základě přijatých oznámení, tak z vlastní kontrolní činnosti, jsme v 67 případech řešili uložením pokuty na místě v souhrnné výši 93 tisíc korun, čtyři přestupky jsme oznámili příslušnému správnímu orgánu,“ dodává mluvčí. 

Státní policisté sem vyjeli čtyřicetkrát, řešili trestné činy krádeže a výtržnictví a také přestupky proti občanskému soužití a zákonu o pobytu cizinců, říká mluvčí Jan Rybanský. 

Podle některých místních ale policisté pro řešení problému nedělají dost. „Jediný případ, kdy tady zastaví policajti, je, když už musí přijet sanitka. Oni se jich bojí,“ míní Marie Kadlecová. „Nedávno sem nainstalovali kamery, tak to třeba nějak pomůže,“ ukazuje na jeden z domů další místní obyvatel Sergi Martin. 

Kamery sem umístil pražský magistrát na žádost městské části, jejíž zastupitelstvo už situaci řešilo. „Rozumím naštvání lidí z Řehořovy, protože ani množství pokut zatím ke zklidnění situace nevedlo,“ uvedl na Facebooku starosta Michal Vronský (TOP 09).

Od umístění kamer si ale slibuje zlepšení. Budou součástí městského kamerového systému a díky tomu budou mít k záznamům přístup policisté, kriminalisté, záchranáři a další. Zároveň ale míní, že „rychlé a jednoduché řešení prostě neexistuje“.

Spor mezitím probublal až do velké politiky. Bývalý senátor Marek Hilšer při své kampani v letošních zářijových volbách v okolí roznášel letáky a tvrdil místním, že se problém pokusí vyřešit, pokud ho zvolí. A předseda hnutí SPD Tomio Okamura dokonce tento týden založil na rvačkách před Orionem svou interpelaci na premiéra Petra Fialu (ODS), přičemž je zmiňoval jako důkaz zhoršující se bezpečnostní situace v Česku. 

Místní také uvádí, že někteří občané požádali o pomoc Miloše Závoru z iniciativy Česko bez hluku. Tomu se povedlo přispět k uzavření populárního centra Kasárna Karlín tím, že upozornil na chybějící kolaudační povolení podniku. 

A podobným prostředkem se nyní snaží i o zavření Orionu. Městská část ale upozorňuje, že klub má kolaudaci platnou. „Nyní prověřujeme, zda je prostor užíván v souladu s platnými předpisy i vydanou kolaudací,“ říká mluvčí městské části Karolína Gaislerová. 

V to, že bude v ulici klid, doufá i Sergi Martin, který se do Česka přestěhoval z Valencie. „Ale stále musím říct, že Praha je velmi bezpečná. Ve Španělsku je takovýchto míst daleko více,“ upozorňuje. 

Video: Expert označil největší problém Prahy. V Česku obvykle čekáme na průs*r a pak se řeší, tvrdí (17. 6. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Ondřej Boháč | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version