Aktual.: 21.10.2024 10:40

Olomouc – Olomoucký vrchní soud dnes poslal bývalého olomouckého krajského policejního náměstka Karla Kadlece v kauze Vidkun do vězení na 3,5 roku, původně dostal podmíněný trest. Podnikateli Ivanu Kyselému soud výrazně zvýšil peněžitý trest a to z 346.000 na 1,82 milionu korun a potvrdil mu podmíněný trest, stejně jako třetímu obžalovanému, bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD, nyní SOCDEM). V případu týkajícím se úniků informací z policejních spisů a ovlivňování kauz obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění. Rozbořil uvedl, že podá dovolání, Kadlec rozsudek nekomentoval.

 

Podle předsedkyně senátu Martiny Kouřilové byly uložené tresty obžalovanému Kadlecovi a Kyselému nepřiměřeně mírné, krajský soud podle ní dostatečně nevyhodnotil závažnost jejich jednání i to, že Kadlec Kyselému předával informace ze spisů soustavně a dlouhodobě. „Je třeba také řádně zohlednit služební postavení Kadlece, šlo o vrcholového představitele policejního orgánu, u kterého se sbíhaly informace z trestněprávních kauz, tedy nejzávažnější případy v rámci policie,“ uvedla soudkyně. Příjemcem těchto informací byl muž, který se pohyboval ve vlivném podnikatelsko-politickém prostředí. Tyto informace mu sloužily k posílení jeho vlivu. „Postavení obou obžalovaných je podstatné pro posouzení závažnosti jejich jednání i druhu a výměře trestu,“ uvedla soudkyně.

Žalobce pro Kadlece odsouzeného kvůli vynášení informací z trestních spisů za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby původně žádal pět let vězení, přísnější trest zdůvodňoval generální prevencí i postojem obžalovaného v celé trestní kauze. Vrchní soud mu rovněž potvrdil pětiletý zákaz činnosti v bezpečnostních složkách, souběžně s uložením trestu vězení ve věznici s ostrahou mu snížil peněžitý trest ze 438.000 na 219.000 korun.

U Kyselého odsouzeného za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby žalobce žádal pouze zpřísnění peněžitého trestu. U bývalého hejtmana Rozbořila odsouzeného za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci odvolání státní zástupce nepodával.

Případ Vidkun pojmenovaný podle norského kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga odkrývá korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli. Podle rozsudku Kadlec Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení, šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc nebo kauzu Tesco SW. Kyselý podle žalobce tyto informace využíval k posílení svého vlivu. Oba vinu po celou dobu popírali, stejně jako bývalý hejtman Rozbořil, který je v celé kauze souzen za jednu věc, kdy podle rozsudku Kadlecovi nabízel za informace ke kauze stavby jezdeckého areálu v Lazcích úplatek.

Předsedkyně senátu vyzdvihla v této souvislosti povinnost mlčenlivosti policie. „Obžalovaný Kadlec nebyl povinnosti policisty zproštěn. Informace, které mu sděloval, byly i podle odvolacího soudu informacemi, které nebyly veřejné a obžalovaný Kyselý na ně neměl nárok. Kyselý byl osobou s blízkými kontakty na osoby z podnikatelského a politického prostředí, kterých se předmětné kauzy přímo dotýkaly,“ uvedla předsedkyně senátu. Vyvrátila také obhajobu Kadlece, že šlo o operativní činnost. Motivem byla podle ní Kadlecova snaha zůstat s vlivným podnikatelem v přátelském svazku a podpořit svou kariéru. Soudkyně zároveň upozornila na to, že Kadlec neměl kontrolu nad tím, ke komu se tyto informace dostanou a jak s nimi bude naloženo.

Kauza byla postavena důkazně především na odposleších. Soudkyně dnes uvedla, že všechny odposlechy byly provedeny zákonně, vyvrátila tak námitky všech obžalovaných. Policisté na nich monitorovali několik desítek schůzek hlavních aktérů případu především v olomouckých kavárnách a restauracích. Právě tam podle žalobců obžalovaní diskutovali o věcech z trestních řízení a předávali si informace či pokyny. Na schůzku v hospodě doplatil i tehdejší hejtman Rozbořil; s Kadlecem zde podle rozsudku probírali případ údajného dotačního podvodu kolem stavby jezdeckého areálu v Lazcích. Podle vrchního soudu při tomto rozhovoru tehdejší hejtman policejnímu náměstkovi jasně přislíbil úplatek.

Soud pravomocný rozsudek vynesl po devíti letech od zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Praze a Olomouckém kraji a 4,5 roku po otevření případu u krajského soudu. Kauza zasáhla i do nejvyšších pater policie, o místo kvůli ní přišel například šéf GIBS Ivan Bílek či bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach, od policie kvůli kauze odešel i tehdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Milan Pospíšek. U soudu poté vypovídali v pozici svědků. Zadržen a prověřován byl v souvislosti s Vidkunem i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, v jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin. Blízký přítel a obchodní partner podnikatele Kyselého však rovněž nebyl obviněn a v kauze vypovídal také jako svědek.

Podíl.