Aktualizace: 14.05.2024 13:35

Dauhá – Jednání o příměří v Pásmu Gazy uvázla na mrtvém bodě a vstup izraelské armády do Rafáhu byl v tomto směru krokem zpět, řekl dnes katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Pozemní operace izraelských jednotek ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy, které Izrael zahájil po měsících příprav minulý týden, vedly mimo jiné k uzavření hraničního přechodu s Egyptem, klíčového pro přísun potravinové a další pomoci. Podle humanitárních organizací to zhoršilo už tak katastrofální situaci na tomto izolovaném a válkou zdevastovaném palestinském území.

„Zvláště v několika posledních týdnech jsme byli svědky určitého pokroku, ale věci se bohužel nevyvinuly správným směrem a momentálně se nacházíme téměř v patové situaci. To, co se stalo v Rafáhu, nás samozřejmě vrátilo zpět,“ řekl Sání na ekonomickém fóru v Dauhá.

Izraelské tanky dnes postoupily hlouběji do východního Rafáhu a dosáhly několika obytných čtvrtí. Ve městě u egyptských hranic se před invazí tísnil vedle původních obyvatel přes milion lidí, kteří uprchli před boji ze severnějších částí Pásma Gazy, kde Izrael válčí proti radikálnímu hnutí Hamás v odvetě za jeho říjnový teroristický útok. Podle úřadů OSN od minulého pondělí, kdy armáda začala s výzvami k evakuacím, z Rafáhu odešlo na 450.000 Palestinců.

Katarský premiér, jehož země se v posledních sedmi měsících intenzivně podílí na zprostředkování vyjednávání mezi mezi Izraelem a Hamásem o příměří a propuštění rukojmích, řekl, že Katar bude i nadále usilovat o vyřešení situace. „Všem dáváme jasně najevo, že naše činnost se omezuje na zprostředkování (jednání),“ řekl. „A právě to budeme dělat i nadále,“ dodal. V katarském hlavním městě dlouhodobě pobývá šéf politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja.

Sání také řekl, že základní rozpor mezi oběma nepřátelskými stranami panuje v otázce propuštění izraelských rukojmích a ukončení války. „Je tu jedna strana, která chce ukončit válku a pak se bavit o rukojmích, a pak je tu druhá strana, která chce rukojmí a chce pokračovat ve válce. Dokud mezi těmito dvěma věcmi nenajdeme žádný styčný bod, nedobereme se výsledku,“ řekl Sání.

Válka v Gaze začala loni 7. října, kdy Hamás zaútočil na Izrael. Zabil přitom na 1200 lidí a dalších asi 250 unesl. Přes stovku rukojmích propustil koncem listopadu výměnou za palestinské vězně během týdenního a dosud jediného příměří. Při izraelské odvetě zemřelo od října podle úřadů Hamásu přes 35.000 Palestinců a dalších 79.000 bylo zraněno. Tyto údaje nelze ověřit a zahrnují i bojovníky Hamásu, jichž armáda podle pondělního prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zabila asi 14.000.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.