Obyvatelé indické části Kašmíru jdou poprvé po deseti letech k volbám, které regionu umožní vytvořit vlastní omezenou vládu a místní shromáždění. Řada obyvatel dosud hlasování bojkotovala, nyní ale avizovala svou účast, aby zabránila Indické lidové straně (BJP) premiéra Naréndry Módího vytvořit v převážně muslimském regionu správu.

Módího hinduistická nacionalistická vláda v roce 2019 státu Džammú a Kašmír odebrala autonomní status a rozdělila jej na dvě svazová teritoria a oddělený Ladákh. Tento krok, který měl v Indii a mezi příznivci premiéra velký ohlas, se v Kašmíru setkal především s odporem a byl považován za útok na kašmírskou identitu a autonomii.

Volby umožní regionu vytvořit vlastní omezenou vládu a místní shromáždění, místo aby zůstal pod přímou vládou Dillí. Poslední hlasování se konalo v roce 2014, po nichž Módího BJP poprvé vládla v koalici s místní Lidovou demokratickou stranou. Vláda se však rozpadla v roce 2018 poté, co Módího strana z koalice vystoupila.

Hlasování v Kašmíru v minulosti provázelo násilí, bojkoty a falšování výsledků, přestože je Indie označuje za vítězství nad separatismem. Dillí tentokrát tvrdí, že volby nastolují demokracii po více než třech desetiletích svárů.

Mnozí obyvatelé Kašmíru však hlasování vnímají nejen jako příležitost zvolit si své zástupce, ale také jako možnost vyjádřit svůj protest proti změnám z roku 2019.

Tisíce vojáků v ulicích

Úřady nasadily tisíce policistů a vojáků v sedmi jižních okresech regionu, kde více než 2,3 milionu obyvatel může odevzdat svůj hlas a z 219 kandidátů zvolit 24 zákonodárců v první ze tří fází voleb. Těžkooděnci s puškami zřídili checkpointy a dohlíželi na volební okrsky.

Je to poprvé, co úřady omezily přístup zahraničních novinářů do hlasovacích místností. Odmítly také poskytnout akreditaci většině novinářů, kteří spolupracují se zahraničními médii, včetně AP. Úřady své rozhodnutí nezdůvodnily.

Obyvatelé Kašmíru jdou po dekádě k volbám

V průběhu dne se kolem některých volebních místností táhly dlouhé fronty voličů. Hlavní volební úředník regionu uvedl, že k 13:00 místního času (9:15 SELČ) byla zaznamenána volební účast přibližně 41 procent.

Druhá a třetí fáze voleb se budou konat 25. září a 1. října. Hlasy budou sečteny 8. října a vyhlášení výsledků se očekává ve stejný den.

Spory o hranice regionu

Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Od roku 1947, kdy se vznikem obou zemí skončila britská nadvláda na subkontinentu, vedly sousední země dvě války o jeho ovládnutí.

Obě strany si nárokují celé himálajské území. Menší střety mezi armádami obou zemí sporadicky probíhají na celé linii kontroly a zejména v oblasti ledovce Siačen. Významnou roli v konfliktu hrají také územní nároky Číny.

Podíl.
Exit mobile version