Aktualizace: 24.06.2024 17:25

Brno – Kárný senát dnes odvolal z funkce soudkyni Okresního soudu v Mostě Ivu Flaxovou, důvodem jsou opakované průtahy. Flaxová je v pracovní neschopnosti, jednání u Nejvyššího správního soudu v Brně se neúčastnila. Její advokát Stanislav Balík prosil kárný senát o slitovnost, tedy o to, aby Flaxové dal ještě jednu šanci. V justici nejsou jen supermani, řekl Balík, podle kterého je Flaxová někde mezi „průměrem a horším průměrem“, avšak má nepochybně vůli se zlepšit. Senát mu nevyhověl.

Flaxová je soudkyní od roku 1997. Vedení Okresního soudu v Mostě jí v poslední kárné žalobě vytýkalo to, že přibližně v tuctu kauz nepostupovala soustředěně a nečinila účelné úkony směřující k rozhodnutí.

„Nehovoříme o absolutní nečinnosti soudkyně, ale o úkonech, které jsou chaotické, místy až bizarní,“ řekla předsedkyně mosteckého soudu Radka Heresová. Flaxová si podle ní ve složitějších situacích neví rady. „Nemá jasno v procesních věcech, ve kterých mít jasno prostě musí,“ uvedl předseda kárného senátu David Hipšr.

V posledních letech čelila Flaxová kárné žalobě už dvakrát, taktéž kvůli průtahům. Pokaždé to skončilo patnáctiprocentní srážkou z platu po dobu pěti měsíců. V posledním rozhodnutí už však kárný senát varoval, že pokud soudkyně nezmění svůj postoj k zákonným povinnostem, může pro ni mít případný další postih fatální důsledky.

„Průtahy přetrvávají, k nápravě v procesních postupech soudkyně nedošlo. Objevují se stále nové případy mladšího data,“ uvedla dnes Heresová. Advokát Balík ale zdůraznil, že Flaxová snížila počet nevyřízených spisů a že jí nechybí sebereflexe. Navrhoval maximální možné srážky z platu, nikoliv však odvolání z funkce.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) začátkem letošního roku dočasně zprostil Flaxovou výkonu funkce. Rozhodnutí vstoupilo v platnost 2. února, od následujícího měsíce je v pracovní neschopnosti.

Kárný senát dnes hned ze začátku nevyhověl Balíkovu návrhu na odročení jednání. Hipšr zdůraznil, že termín se už několikrát měnil a že podle vyjádření ošetřujícího lékaře by se Flaxová jednání účastnit mohla.

Proti rozhodnutí kárného senátu se nelze odvolat, rozhodování je jednoinstanční. Lze pouze podat ústavní stížnost, šance na úspěch je však v kárné agendě s ohledem na dosavadní judikaturu mizivá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.