Aktual.: 21.10.2024 15:41

Málaga (Španělsko) – Česko bude příští rok poprvé hostit mistrovství světa v olympijském triatlonu. Jeden ze sedmi závodů seriálu se uskuteční 14. září v Karlových Varech. Rozhodl o tom kongres mezinárodní federace World Triathlon v Málaze.

V Karlových Varech se letos poosmé konal závod Světového poháru, v dalších dvou letech se v lázeňském městě uskuteční podnik nejvyšší kategorie.

Ředitel závodu Vladimír Malý to označil za obrovské ocenění. „Jednání nebyla jednoduchá, protože podmínky pro zařazení do seriálu mistrovství světa jsou pro pořadatele zejména po finanční stránce nesmírně přísné. Mezinárodní federace zároveň dlouhodobě oceňovala organizaci našeho závodu, mediální komunikaci, krásné prostředí i skvělou fanouškovskou kulisu. Tato kombinace je celosvětově výjimečná, což nám jednání usnadnilo,“ uvedl Malý v tiskové zprávě České triatlonové asociace.

Na západě Čech se bude konat pátý díl šampionátu. Pro organizátory to znamená zvýšené nároky mimo jiné i po finanční stránce, včetně prémií. Letos měl každý závod mistrovství světa dotaci 200.000 dolarů (4,7 milionu korun). Vítězové získali 19.000 dolarů (442.000 korun).

„Také na Světový pohár k nám přijížděly největší triatlonové hvězdy, obvykle se ale jednalo o jednotlivce. Nyní se můžeme těšit, že k nám zamíří kompletní špička, což se zatím stalo pouze jednou. V covidovém roce 2020 jsme měli na Světovém poháru startovní listinu srovnatelnou se závodem mistrovství světa, protože se tehdy konalo jen minimum akcí a z celého seriálu se uskutečnil jediný závod,“ řekl Malý.

„Jsem velmi rád, že se nám tato jednání podařilo dotáhnout do úspěšného konce a že jsme se s organizací World Triathlon domluvili na podmínkách, které jsou pro nás zajímavé. Můžeme se těšit na ty nejprestižnější závody, jaké se pod záštitou organizace World Triathlon konají,“ uvedl předseda triatlonové asociace Antonín Bauer.

Světový šampionát začne v polovině února v Abú Zabí. V květnu budou následovat závody v Jokohamě a zatím neurčeném místě v Itálii. Po červencové zastávce v Hamburku přijdou na řadu 14. září Karlovy Vary. Dva týdny poté se triatlonová elita představí v čínském Wej-chaj a finále šampionátu se uskuteční 15. až 19. října v australském Wollongongu.

V Málaze o víkendu vyvrcholil letošní šampionát. Jediná česká účastnice finále Tereza Zimovjanová obsadila v sobotním závodě 30. místo.

Podíl.