Komerční prezentace Aktualizace: 3.07.2024 00:10

Karlovy Vary – Šestým dnem pokračuje 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Večer v Městském divadle nabídne hru Žába s Ivanem Trojanem. Na Mlýnské kolonádě v rámci Kina bez bariér bude parkourové vystoupení týmu In Motion, v Domě České televize beseda k filmu tata-bojs.doc. Americká režisérka a scenáristka Nicole Holofcenerová představí film Není zač. Ve Velkém sále hotelu Thermal se večer uskuteční premiéra jediného dokumentárního filmu mezi dvanácti hlavními soutěžícími letošního festivalu, britského snímku Náhlý záblesk hlubších věcí.

„Jeho autorem je Mark Cousins, kamarád karlovarského festivalu, výkonný filmař, který každý rok přináší jeden zajímavý snímek, velmi osobité esejistické dokumenty. I ten letošní, který festivalu daroval ve světové premiéře, je portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové. Nebyl by to Mark Cousins, aby tento známý žánr neozvláštnil svými silně osobitými postupy. Mark je člověk, který dokáže diváka strhnout. Připomenu jeho seriál Příběh filmu a spoustu dalších krásných dokumentů,“ řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Festival zahájil 28. června jeho prezident Jiří Bartoška. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen, který na zahajovacím večeru uvedl svůj romantický western Až na konec světa. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu také britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen. Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan.

Dalším hostem letošního festivalu, který rovněž obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, bude ve čtvrtek německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl. Festival přivítal i režiséra a producenta Stevena Soderbergha.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Program se nachází na stránkách festivalu.

Podíl.
Exit mobile version