Aktual.: 22.10.2024 08:54

Sydney – Král Karel III., který je na návštěvě Austrálie, se dnes v sydneyském centru pro občanská práva původních obyvatel sešel s místním stařešinou Michaelem Welshem. Stalo se tak den poté, co na monarchu v australském parlamentu v Canbeře pokřikovala nezávislá domorodá senátorka Lidia Thorpeová a obvinila ho z genocidy vůči domorodým obyvatelům kontinentu.

Panovník se setkal se zástupci domorodých obyvatel, označovaných jako Aboriginci nebo Austrálci, v jejich národním centru na sydneyském předměstí Redfern. Spolu s Welshem mu byla představena žena, která je příslušnicí takzvané ukradené generace, tedy aboriginských dětí, které byly před desetiletími systematicky odváděny od svých rodin. „Vítejte v této zemi,“ řekla podle agentury Reuters.

V pondělí na krále Karla v australském parlamentu pokřikovala senátorka a aktivistka za práva domorodých obyvatel Thorpeová, že neuznává jeho svrchovanost nad Austrálií a požadovala speciální smlouvu s domorodými obyvateli.

Ohlasy na výpad Thorpeové byly smíšené. Někteří vyzdvihovali její statečnost, jiní její přístup odmítli. Dnes byla atmosféra v Redfernu plná respektu, i když někteří přítomní podle Reuters vyjádřili sympatie s počínáním senátorky.

Thorpeová dnes v australském rozhlase řekla, že chtěla, aby „svět věděl o tíživé situaci našich lidí“.

Nova Perisová, členka zlatého týmu pozemních hokejistek Austrálie z Atlanty a první domorodá žena zvolená do australského parlamentu, naopak na sociálních sítích napsala, že počínání Thorpeové ji hluboce zklamalo a že to neodráží přístup většiny Austrálců k usmíření.

Pětasedmdesátiletý Karel III. je v Austrálii posedmnácté a letos poprvé jako král. Jde o první cestu britského monarchy do země od doby, kdy ji v roce 2011 naposledy navštívila tehdejší královna Alžběta II.

Dnes panovník s manželkou Kamilou po šestidenní návštěvě Austrálie míří na Samou, kde se zúčastní summitu Společenství (Commonwealth). To sdružuje 56 států, většinou bývalých britských kolonií.

Podíl.