Události: Dobrovolníci na Jesenicku se musí registrovat (zdroj: ČT24)

Na pomoc zaplavenému Jesenicku se před víkendem registrovalo přes 10 tisíc dobrovolníků. Do zasažených oblastí jich ale může vyrazit jen přes 1500. Počty dobrovolníků jsou totiž omezené, a to zhruba 400 na každou organizaci. České televizi to potvrdily čtyři dotázané charitativní a neziskové organizace, které teď dobrovolnickou pomoc v kraji koordinují a řídí. O jejich výběru i o omezení počtu dobrovolníků v jednotlivých oblastech rozhodl krizový štáb Olomouckého kraje.

Posledních pár míst schází obsadit jen u organizace Maltézská pomoc. Důvodem není malý zájem, ale vyškrtnutí lidí, kteří mají v kraji rodinu ze seznamu registrovaných dobrovolníků. Rodinní příslušníci totiž mohou do oblasti bez registrace.

„Po vytřídění zájemců nám pár stovek lidí odpadlo. Jednalo se totiž o rodinné příslušníky. Ti by ale do oblastí měli být vpuštěni bez nutnosti registrace. Teď se tak snažíme sehnat ještě asi padesát dobrovolníků, abychom naplnili požadavek 400 lidí,“ objasnil vedoucí olomouckého centra Maltézské pomoci Michal Umlauf.

Maltézská pomoc je jednou ze čtyř charitativních a neziskových organizací, které dostaly po rozhodnutí krizového štábu organizaci víkendové pomoci v kraji na starost. Těmi zbylými jsou Český červený kříž spojený s Vlnou pomoci, Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) a Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL).

Nejde elektřina, nejdou vodovody, nejde kanalizace

Krizový štáb Olomouckého kraje přišel kromě výběru konkrétních organizací i s rozhodnutím o omezení počtu dobrovolníků, a to zhruba 400 lidí na organizaci nebo charitu. Hlavním důvodem jsou špatné podmínky, které v oblastech zasažených povodněmi přetrvávají. 

„Některé silnice nejsou bezpečné, protože jsou podmáčené. Není kde zaparkovat. Když odbočíte na lesní nebo polní cestu, zapadnete do bláta,“ popisoval situaci přímo na místě mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Navrátil doplnil, že lidé jsou stále v šoku a úklid a odklízení na spoustě míst teprve začíná. Vedení Olomouckého kraje na svých stránkách znovu vyzvalo k tomu, aby lidé dopravní omezení v oblastech respektovali. 

Pomáhat chce přes deset tisíc lidí

Charity a organizace v tuto chvíli musely i stovky zájemců odmítat, jelikož naplnily stanovený limit zhruba čtyř stovek dobrovolníků. Doporučují ale, aby se lidé po tomto víkendu registrovali znovu.

Podle dat, která od charit a organizací získala Česká televize, se od spuštění registrace dobrovolníků přihlásilo více než deset tisíc zájemců.

Podíl.
Exit mobile version