Komerční prezentace Aktualizace: 23.05.2024 20:46

Brusel – Vedoucí kandidát socialistů do čela příští Evropské komise Nicolas Schmit je po volbách připraven spolupracovat se všemi evropskými demokratickými silami, konzervativce z ECR a zástupce frakce Identita a demokracie (ID) ale za takové síly nepovažuje. Schmit to dnes uvedl v Bruselu při debatě vedoucích kandidátů evropských politických skupin. Zkritizoval kandidátku lidovecké frakce a stávající šéfku komise Ursulu von der Leyenovou, která podle něj nevyloučila spolupráci právě s krajní pravicí. Kritiku si německá šéfka komise vysloužila i od Sandra Goziho, kandidáta za liberální Obnovu Evropy (Renew Europe Now).

Debata se konala v zasedacím sále Evropského parlamentu a kandidáti odpovídali na otázky moderátorů, lidí z publika, ale také občanů různých členských států, kteří se připojili do živého vysílání. Jedním z moderátorů byl Martin Řezníček z České televize, druhou moderátorkou pak Annelies Becková z belgické VRT.

Kromě von der Leyenové, Schmita a Goziho se jí zúčastnili i Rakušan Walter Baier za Stranu evropské levice a Němka Terry Reintkeová za Evropské zelené. Zbylé dvě frakce v EP takzvané spitzenkandidáty nejmenovaly.

Prvním tématem byla ekonomika a pracovní místa, druhým obrana a bezpečnost. „Musíme posílit evropský zbrojní průmysl, zároveň ale musíme i nadále podporovat Ukrajinu,“ uvedla von der Leyenová. I Reintkeová v této souvislosti zmínila, že EU musí v oblasti bezpečnosti a obrany více spolupracovat. Zároveň ale zmínila i další hrozbu, kterou je možné posílení vlivu krajní pravice. „Nemůžeme mít stoupence Vladimira Putina tady v Evropském parlamentu,“ uvedla kandidátka zelených a vysloužila si potlesk publika.

Současný eurokomisař pro práci a sociální věci Schmit se do šéfky Evropské komise opřel zejména kvůli její možné blízké spolupráci s italskou premiérkou a pravicovou političkou Giorgiou Meloniovou, jejíž strana Bratři Itálie je členem unijní strany Evropských konzervativců a reformistů (ECR). „Přijde mi, že její představa Evropy je jiná než vaše představa Evropy, chtěl bych, abyste to vyjasnila,“ řekl von der Leyenové.

Šéfka unijní exekutivy v této souvislosti zmínila tři podmínky pro budoucí spolupráci. Musí jít o stranu, která je podle ní proevropská, proukrajinská, tedy proti agresi ruského prezidenta Vladimira Putina, a zároveň musí podporovat právní stát. „Jestliže splní tyto tři podmínky, můžeme jim nabídnout spolupráci,“ odpověděla von den Leyenová na dotaz, zda bude v budoucnu spolupracovat případně i s italskou premiérkou a její stranou. Jak zdůraznila, neznamená to spolupráci s celou frakcí ECR, jen s těmi, kteří splní výše zmíněné podmínky.

Na programu diskuse bylo šest témat, kromě ekonomiky a bezpečnosti i další čtyři – klima a životní prostředí, demokracie a vedení, migrace a hranice a inovace a technologie. Kandidáti se krátce střetli i ohledně situace na Blízkém východě a na Ukrajině. „Každý chce mír, ale za jakých podmínek? Za Putinových?“ reagoval Schmit na prohlášení kandidáta za Stranu evropské levice, který hovořil o dosažení míru na Ukrajině prostřednictvím jednání. „Taky chci, aby na Ukrajině zavládlo bezpečí, ale nikdo tady nezmínil situaci v Gaze. Kdy EU vyhlásí sankce proti Izraeli, aby už přestal bombardovat Gazu?“ kontroval Baier.

Von der Leyenová v této souvislosti zopakovala, že 7. října loňského roku se odehrál brutální útok na Izrael a že Izrael má právo se bránit, nicméně v souladu s mezinárodním a mezinárodním humanitárním právem. „Situace v Gaze je katastrofická. Musíme udělat všechno pro to, abychom ochránili životy civilistů v Gaze,“ dodala s tím, že EU zčtyřnásobila pomoc směřující do Pásma Gazy a i nadále finančně podporuje Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), který v oblasti pomáhá. Jediným řešením je podle ní dvoustátní řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci a k tomu musí směřovat veškeré úsilí.

„Nikdy jsem nezažil tak profesionální tým, který by dělal na jedné věci, tedy lidi z EBU (Unie evropských veřejnoprávních televizí, která debatu pořádala), z belgické televize VRT a z Evropského parlamentu, kteří byli také velmi nápomocní,“ řekl ČTK po debatě moderátor Řezníček. Příprava podle něj trvala několik měsíců, intenzivnější část byla několikadenní, debata probíhala v angličtině. „Zkoušeli jsme to asi třikrát, abychom věděli, kam se jak pohybovat a nepůsobili jsme toporně. Myslím, že se podařilo dát dohromady i témata, která zajímají lidi a nejen nás novináře,“ dodal.

Systém vedoucích kandidátů či takzvaných spitzenkandidátů vznikl v souvislosti s volbami do EP před deseti lety. Evropský parlament se totiž domníval, že o předsedovi EK by neměly rozhodovat dohody mezi členskými státy, ale že svou roli mají mít přímo voliči. Před volbami v roce 2014 proto EP vyzval jednotlivé evropské politické strany, aby nominovaly i kandidáty na předsedu či předsedkyni Evropské komise. Snaha nakonec nebyla úspěšná, kdy se členské státy po volbách na jednom ze summitů dohodly na jiném rozdělení klíčových postů.

 

 

Podíl.
Exit mobile version