Aktualizace: 24.05.2024 19:05

Praha – Hokejisté Kanady a Švýcarska změří v sobotu síly v semifinále mistrovství světa. Zatímco Kanaďané usilují v rolích obhájců titulu o 29. zlato v historii, Švýcaři vyhlížejí první cenný kov od stříbra z roku 2018. Vítěz utkání, které začne v 18:20 v pražské O2 areně, vyzve v neděli v boji o prvenství lepšího z druhé semifinálové dvojice Česko – Švédsko.

Kanada, která je nejúspěšnější zemí v dějinách MS, zdolala ve čtvrtečním čtvrtfinále Slovensko s přehledem 6:3. Mezi nejlepší čtyřku postoupili Kanaďané podeváté za sebou a v Praze na turnajích MS vyhráli už 21 utkání v řadě.

Vítězná série Kanady v české metropoli trvá od play off MS 2004, dalších deset výher přidali před devíti lety, na letošním turnaji slavili dosud osmkrát. Právě od MS 2015 nechyběli Kanaďané ani jednou v semifinále. Mají za tu dobu čtyři zlaté medaile a tři stříbra, jen v roce 2018 skončili čtvrtí.

„Nebyl to z naší strany perfektní výkon, vždycky je na čem pracovat a máme tam nějaké věci ke zlepšení. Ale jsme v semifinále, to je hlavní. A teď budeme mít čas se na to pořádně podívat a všechno to vypilovat,“ prohlásil obránce Owen Power.

„Máme hodně široký kádr a víme, že kdokoliv z nás může kdykoliv dát gól. A právě to je naše ohromná výhoda,“ řekl útočník Dylan Cozens, který je s osmi góly nejlepším střelcem zámořského celku.

Pro Švýcary, kteří ve čtvrtek v Ostravě zúčtovali s Německem za rok staré vyřazení, byla čtvrtfinálová výhra první od roku 2018. Tehdy pak v semifinále zdolali právě Kanadu (3:2) a v boji o zlato je až v nájezdech předčili Švédové. I proto na první titul mistrů světa stále čekají.

„Výhra nad Německem není náš strop. Do Prahy jedeme bojovat o medaili a víme, že můžeme být rovnocenným soupeřem úplně komukoliv,“ řekl švýcarský kouč Patrick Fischer. „Jsem moc rád, že se vracíme zpátky do Prahy a můžeme bojovat o zlato,“ dodal útočník Nino Niederreiter.

Švýcaři posílení hvězdami z NHL hráli s Kanadou již v pražské skupině A. Prohráli těsně 2:3. Na MS v předchozích dvou letech ji ale dokázali porazit.

„Je jedno, proti komu budeme hrát. Na soupeři nezáleží. My jdeme svou vlastní cestou a nenecháme se ničím rozptylovat. Čtvrtfinálové prohry na minulých čtyřech šampionátech trochu nahlodaly naši morálku, ale teď jsme zpátky a chceme medaili,“ vyhlásil odhodlaně útočník Christoph Bertschy.

„Němcům jsme toho moc nedovolili při hře pět na pět. Byli jsme kompaktní v obraně a drželi se naší struktury hry po celých 60 minut. Byli jsme mentálně silní a odvedli dobře svou práci. Máme nějaký zápasový plán a toho jsme se drželi. A právě tak tento tým vyhrává zápasy,“ řekl další útočník Nico Hischier.

Právě opora New Jersey patří na turnaji mezi trio hráčů Švýcarska s 11 kanadskými body. Hischier zaznamenal za osm zápasů šest branek a pět nahrávek, totožnou bilanci má Kevin Fiala, jemuž na to stačilo šest startů, produktivní bek Roman Josi dal tři góly a na osm přihrál.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.