Aktual.: 21.10.2024 20:07

Praha – Kajakář Josef Dostál se stal Kanoistou roku. V souboji olympijských šampionů odsunul v tradiční svazové anketě na druhé místo kanoistu Martina Fuksu, který kraloval loni. Dostál získal toto ocenění potřetí v kariéře, radoval se už v letech 2014 a 2016.

Na hrách v Paříži získal jednatřicetiletý kajakář už pátou olympijskou medaili, ale poprvé se radoval ze zlata, když ovládl závod na 1000 metrů. Životní sezonu pak doplnil světovým titulem na neolympijské pětistovce na šampionátu v uzbeckém Samarkandu, kde navíc získal bronz v kategorii K2 mix se svou snoubenkou Anežkou Paloudovou.

Dnešního ocenění si velmi váží. „To, že jsem vyhrál, je pro mě ocenění takového životního snu. Když se koukám na ten závod a slyším to Tomáše (Budku) komentovat, tak mi přebíhá mráz po zádech. Jestli to máte aspoň trochu tak, že to ve vás vyvolá dobrý pocit, nějaký pocit štěstí, tak za to jsem ohromně rád a za to bych vám chtěl poděkovat,“ řekl hostům v sále na slavnostním vyhlášení. „Říkal jsem si, že bych byl moc rád, kdybych vyhrál. Pro mě je to takové završení té mojí sportovní pohádky,“ doplnil v rozhovoru s novináři.

Kanoista Fuksa se v 31 letech dočkal vysněné olympijské medaile a hned byla zlatá, protože ve finále kilometru v Paříži naprosto dominoval. Na MS v neolympijských disciplínách dopádloval na pětistovce druhý. K tomu přidal dvě medaile na evropském šampionátu.

Ani to mu na vítězství v anketě nestačilo, ale příliš se tím nezabýval. „Já jsem si letos ten největší sen splnil. A to je prostě vyhrát na vodě olympijské hry. Ankety jsem nikdy nebral, ať jsem dopadl jakkoliv. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel déle než pár minut na tom molu. A tak jsem to měl i letos. Pro mě fakt bylo nejdůležitější to, že jsem vyhrál na vodě svůj závod snů. Všechno okolo je úplně jedno,“ řekl Fuksa.

Za dvojicí olympijských šampionů skončila třetí Gabriela Satková jako nejlepší zástupkyně vodního slalomu. Mezi kanoistkami získala stříbro na mistrovství Evropy a dařilo se jí v závodech Světového poháru, z nichž si odvezla dvě vítězství a jedno druhé místo. Na OH v Paříži po nevydařené finálové jízdě obsadila sedmé místo. Ke třetí příčce v celkovém pořadí přidala ve svazové anketě vítězství v kategorii do 23 let.

Mezi týmy a posádkami zvítězil deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, který obsadil na pětistovce čtvrté místo na mistrovství Evropy a sedmou příčku na olympijských hrách. Nejlepší juniorkou byla vyhlášena juniorská mistryně světa ve vodním slalomu na kajaku Klára Mrázková.

Osobnostní maratonu byla zvolena Kateřina Mílová, která skončila sedmá na MS. Mezi sjezdaři byl oceněn mistr světa dospělých a mistr Evropy do 23 let Matěj Vaněk.

Kanoista roku 2024, anketa Českého svazu kanoistů:

Jednotlivci: 1. Josef Dostál (rychlostní kanoistika/K1), 2. Martin Fuksa (rychlostí kanoistika/C1), 3. Gabriela Satková (vodní slalom/C1 a K1), 4. Lukáš Rohan (vodní slalom/C1), 5. Anežka Paloudová (rychlostní kanoistika/K1).

Posádky: 1. Jakub Špicar, Daniel Havel (rychlostní kanoistika/K2), 2. Martin Fuksa, Petr Fuksa (rychlostní kanoistika/C2), 3. Josef Dostál, Anežka Paloudová (rychlostní kanoistika/K2 mix).

Závodníci do 23 let: 1. Gabriela Satková.

Junioři: Klára Mrázková (vodní slalom/K1).

Osobnost maratonu: Kateřina Mílová.

Osobnost sjezdu: Matěj Vaněk.

Podíl.