Aktualizace: 19.01.2024 12:15

Praha – Poslanci se mimořádně sejdou v příštím týdnu, aby projednali návrh poslanců ANO na vydání zákona o celostátním referendu. Mimořádnou schůzi vyvolanou právě hnutím ANO dnes svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). ČTK to sdělil její mluvčí Martin Churavý. Podle pozvánky má schůze začít deset minut po skončení nebo přerušení nynější schůze ke korespondenční volbě, ale nejpozději ve čtvrtek 25. ledna v 17:00. Aby se schůze mohla uskutečnit, musela by koaliční většina umožnit schválení jejího programu. Vláda k návrhu zákona zaujala negativní stanovisko.

O svolání schůze k tomuto návrhu zákona požádal klub hnutí ANO ve čtvrtek večer. Podle jeho předsedkyně Aleny Schillerové existují zásadní otázky, o nichž by se mělo v referendu rozhodovat. Jde podle ní například o korespondenční volbu, přijetí eura, migrační pakt nebo právo veta v EU.

Návrh zákona o celostátním referendu předložili ve Sněmovně poslanci ANO loni v dubnu. Obyvatelé by podle něj mohli rozhodovat v referendu o záležitostech vnitřní i zahraniční politiky. Výjimkou by byly zejména základní práva a svobody, individuální práva a povinnosti, změny ústavního pořádku nebo členství České republiky například v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Lidé by nesměli zasahovat do soudní moci, do ustanovování kandidátů do funkcí a do jejich odvolávání či do působnosti České národní banky. Všelidovým hlasováním by obyvatelé nesměli schvalovat a rušit právní předpisy ani ratifikovat a vypovídat mezinárodní smlouvy, které přenášejí národní pravomoci na mezinárodní organizace nebo instituce.

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) s návrhem nesouhlasila. „Vláda považuje návrh ústavního zákona za problematický, neboť řada společenských otázek vyžaduje nepopulární opatření, na nichž je velice těžké dosáhnout konsensu napříč politickým spektrem, jakkoli jsou fakticky nezbytné,“ stojí v nesouhlasném stanovisku. Referendum by se mohlo konat podle předlohy na základě petice s podpisy nejméně 450.000 obyvatel, podle vládních legislativců jde o příliš nízký počet.

 

Podíl.