Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 13:35

Praha – K úvodní debatě o zvýšení poplatků veřejnoprávní televizi a rozhlasu se poslanci sejdou ve čtvrtek 11. července. Mimořádnou schůzi dnes svolala z podnětu vládního tábora předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na středeční odpoledne nechala koalice svolat jinou mimořádnou schůzi, na níž poslanci proberou v prvním čtení širší podporu audiovizuálním dílům a zmírnění pravidel pro propojené minipivovary.

Koncesionářský poplatek České televizi zvyšuje vládní novela o 15 korun na 150 korun měsíčně a Českému rozhlasu o deset korun na 55 korun za měsíc. Nově mají platit také domácnosti, které sice nemají televizní nebo rozhlasový přijímač, ale používají takzvaný chytrý telefon, tablet či počítač. V návrhu zákona se píše o zařízení schopném jakýmkoli způsobem přijímat vysílání.

Změny by měly podle vlády zajistit udržitelnost financování a nezávislost dvojice veřejnoprávních médií. Předloha navíc obsahuje automatickou valorizaci poplatků v případě, že součet ročních měr inflace přesáhne šest procent, a změnu plateb pro právnické osoby Výše poplatku by neměla záviset na počtu přijímačů, ale na počtu zaměstnanců.

Opoziční hnutí ANO a SPD s navrhovanými změnami koncesionářských poplatků nesouhlasí, projednávání novely chtějí brzdit. Předseda ANO Andrej Babiš je označil za korupci a vyhlásil, že bude ve Sněmovně „krvácet na této barikádě“ a bude se snažit překonat rekord v délce vystoupení.

Vládní novela o audiovizi předpokládá, že státní podporu budou moci získat vedle filmařů také autoři videoher či animovaných děl. Zjednodušit by se mělo poskytování filmových pobídek, tedy dotací pro zahraniční i české produkce na natáčení v České republice. Státní fond kinematografie by se změnil na Státní fond audiovize, peníze by získával i z nového poplatku pro služby VOD (video on demand), jako jsou Netflix nebo Disney+.

Zmírnění pravidel pro uplatnění nižší sazby spotřební daně pro minipivovary, které jsou majetkově nebo personálně propojené, předpokládá od příštího roku novela o spotřební dani. Přichází podle vlády rovněž se zjednodušením administrativy při oznamování změny cen cigaret pro spotřebitele. Zemědělci by podle předlohy mohli žádat o daňovou vratku za takzvanou zelenou naftu v pololetních intervalech, nikoli jen jednou ročně.

Podíl.
Exit mobile version