Generální ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Petr Witowski nevidí důvod ke své rezignaci, do případného výběrového řízení na nového šéfa městské firmy se přihlásí. Řekl to v reakci na páteční tiskovou konferenci Bohuslava Svobody (ODS), na které primátor vyzval k rezignaci obviněných členů představenstva podniku a k vypsání výběrového řízení na generálního ředitele.

„K moji rezignaci není právní, ani jiný důvod. Jak jsem opakovaně řekl v minulosti, pokud bude vypsáno výběrové řízení na pozici generálního ředitele DPP, přihlásím se do něj,“ uvedl Witowski. Dodal, že primátor vyzval k rezignaci obviněné členy představenstva podniku, což on není. V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté a pražské vrchní státní zastupitelství poté oznámilo obvinění řady fyzických a právnických osob, mezi které podle informací zástupců vedení města patří i členové představenstva podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička.

Svoboda spolu s dalšími zástupci ODS v pátek na tiskové konferenci uvedli, že Piráti při koaličních vyjednáváních usilovali o kontrolu DPP, ale nyní je zjevné, že kontrola města nad jeho největší firmou není uplatňována dostatečně a zástupci Pirátů nechtějí přijmout zodpovědnost za další korupční kauzu v podniku. Piráti pak v reakci na Svobodovy požadavky uvedli, že s nimi souhlasí. Jsou podle nich již zařazeny na program dozorčí rady podniku, která se mimořádně sejde v pondělí.

Právě dozorčí rada, ve které zasedají nominanti stran zastoupených v pražském zastupitelstvu, má na starosti mimo jiné i volbu a odvolávání členů představenstva podniku. Jejím předsedou je primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Svoboda dal na splnění svých požadavků termín do konce října. „Děkuji panu primátorovi, že podpořil naše snahy o vyhlášení výběrového řízení na ředitele dopravního podniku,“ uvedl v pátek Hřib. Dodal, že Piráti o vypsání konkursu na generálního ředitele DPP usilují od roku 2018, ale dosud k tomu neměli podporu koaličních partnerů. Náměstek požaduje i rezignaci Witowského.

Páteční konferenci kritizovali zástupci opozičních ANO a Prahy Sobě. Předseda klubu zastupitelů ANO Patrik Nacher ji označil za „šaškárnu“, předseda Prahy Sobě Adam Scheinherr pak za „kouřovou clonu“, protože smlouva na bezpečnostní systém metra, které se týkají nynější obvinění, pochází z dob vlády ODS a nyní je obviněn Jan Marek, kterého do dozorčí rady nominovala TOP 09, jež je spolu s ODS a KDU-ČSL součástí koalice Spolu.

Vrchní státní zastupitelství v Praze v pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, z poslední doby je nejznámějším případem kauza Dozimetr, ve které čelí devět lidí obžalobě z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Mohlo by vás zajímat: „Je to naprosto šílené.“ Vladimir 518 o nešvaru českých měst. Zákon je na něj krátký (17.10.2024)

Spotlight Public – Vladimir 518, Fullerová | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version