Aktual.: 28.09.2024 19:49

Houston (USA) – Z Mysu Canaveral na Floridě v USA dnes k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala mise Crew-9 pod hlavičkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na palubě lodi Crew Dragon společnosti SpaceX jsou místo původně plánovaných čtyř členů posádky jen dva. Dvě volná místa mají být příští rok v únoru využita k návratu „trosečníků“ neúspěšné návratové mise Starliner společnosti Boeing.

Na oběžnou dráhu zamířil americký astronaut Nick Hague a jeho ruský kolega Alexandr Gorbunov. Na orbitálním komplexu je čeká pětiměsíční vědecký program.

Zvláštní pozornost se na novou misi upíná kvůli tomu, že má umožnit návrat dvojice uvázlých amerických astronautů. Barry Wilmore a Sunita Williamsová dorazili na ISS na začátku června. K tomuto účelu byla poprvé použita kosmická loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing. Když se loď přibližovala k ISS, zaznamenala technické potíže spojené s únikem paliva a selhání několika naváděcích trysek. Posádka se měla vrátit na Zemi touto lodí 14. června.

Některé problémy se uplynulé měsíce podařilo vyřešit, nicméně posádka lodi Starliner však zůstává ve vesmíru a podle současných plánů si pobyt na oběžné dráze prodlouží až do února.

NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Podíl.