Aktual.: 16.09.2024 12:39

Praha – K dnešním 19:00 zasahovali hasiči a další složky integrovaného záchranného systému u 1932 mimořádných událostí, celkem od začátku povodní řešili 7884 událostí. Evakuováno bylo přes 12.000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to řekl dnes večer po zasedání Ústředního krizového štábu. Ministr znovu apeloval na občany v ohrožených lokalitách, aby se řídili pokyny hasičů a neodmítali evakuaci. Vojáci za neděli z povodněmi odříznutých oblastí evakuovali 35 osob, uvedlo ministerstvo obrany. Celkem se zapojilo zhruba šest desítek vojáků. Armáda nasadila šest svých vrtulníků.

„Znovu prosíme všechny, aby se řídili pokyny hasičů, aby neodmítali evakuaci. Dnes jsem na vlastní oči na Frýdlantsku viděl lidi vycházející z nemovitostí, které byly částečně pod vodou, zavírající dveře před hasiči, kteří je přicházejí oslovit. Skutečně to nedělají proto, aby je krátili na jejich právech, dělají to proto, aby jim zachránili život, aby se na to samé místo nemuseli vracet v mnohem těžších podmínkách,“ uvedl Rakušan.

Policie podle něj intenzivně řeší případy rizikového chování, zmínil například případ muže, který v Otrokovicích skákal do rozvodněné vody. „Policie v současné době řeší veškeré videozáznamy a jistě bude velmi brzy ztotožněn,“ dodal ministr.

Podle Rakušana intenzivně pokračuje spolupráce s hygienickými stanicemi a ministerstvem zdravotnictví. Hygienická pravidla pro veřejnost by měli starostové obdržet v pondělí. Ministr upozornil na to, že je potřeba v zaplavených oblastech dbát zvýšené hygieny, může v nich být kontaminovaná voda nebo potraviny.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že už nyní je jasné, že například na Jesenicku jsou významné škody na silnicích, bude podle něj náročné je zprovoznit. Řidiče požádal, aby před pondělní cestou do práce zkontrolovali, kde jsou uzavírky a aby se vyhnuli oblastem, ve kterých jsou záchranné akce.

Vojáci za neděli z povodněmi odříznutých oblastí evakuovali 35 osob

Vojáci za neděli z povodněmi odříznutých oblastí evakuovali 35 osob, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo obrany. Celkem se zapojilo zhruba šest desítek vojáků. Armáda nasadila šest svých vrtulníků. Připraveni posílit Hasičský záchranný sbor jsou nadále vojáci 15. ženijního pluku, vrtulníky vzdušných sil a armádní hasiči.

„Dva vrtulníky byly vyžádány v rámci Integrovaného záchranného systému, dva na žádost hejtmana z Moravskoslezského kraje a zbylé dva hejtmanem Olomouckého kraje,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vrtulníky podle ní mají potřebné vybavení pro plnění vyprošťovacích a záchranných úkolů i v noci.

V sobotu armáda také zasahovala ve Strakonicích na vyžádání tamního starosty. Další vojáci i s technikou ve Vojenské nemocnici Brno pomáhali plnit pytle s pískem a rozmisťovali bariéry. Na žádost starosty obce Libavá vojáci s nákladními vozidly T-815 zprůchodňovali průtok vody v obci a jiní na žádost opavského primátora převáželi materiál do provizorního ubytování pro evakuované osoby.

Armáda neobdržela další požadavky od hasičů nebo hejtmanů, na další pomoc je ale připravena. „Kromě vojáků jsou s následky extrémně silných dešťů připraveny pomoci i naše státní podniky a příspěvkové organizace,“ dodalo ministerstvo.

Podíl.