Komerční prezentace Aktualizace: 1.07.2024 00:11

Karlovy Vary – Třetí den filmového festivalu v Karlových Varech bude v Městském divadle promítání filmu Kafka, který uvede režisér Steven Soderbergh. Americká filmová a televizní režisérka Nicole Holofcenerová dnes v kině Pupp představí svůj film A dost! Po červením koberci se projde delegace snímku Vlny režiséra Jiřího Mádla. Mezi soutěžními filmy budí pozornost světová premiéra německého snímku Xoftex.

„Je to pravděpodobně nejradikálnější a nejodvážnější snímek letošní hlavní soutěže festivalu, která jako obyčejně čítá tucet filmů. Jeho režisérem je Noaz Deshe, jenž před několika lety získal za svůj film White Shadow cenu pro nejlepší debut na festivalu v Benátkách. V Xoftexu nás přivádí do stejnojmenného uprchlického tábora a realitu, kterou ukazuje, jste dosud neviděli. Je to film plný surrealistických momentů, někdy hraných, někdy dokumentárních. Je to velmi umělecký a zároveň divácky strhující mix na palčivé téma,“ řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Karel Och.

V multifunkčním festivalovém centru se dnes také uskuteční projekce medailonku o Jarmile Polákové, která letos vstoupila do Producentské síně slávy Asociace producentů v audiovizi.

Festival začal v pátek, Křišťálový globus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen. Cenu prezidenta filmového festivalu za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan.

Dalším hostem letošního festivalu, který obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Česká kinematografie má v hlavní soutěži dva zástupce – Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Adama Martince Mord. Program je na stránkách festivalu.

 

Podíl.
Exit mobile version