Aktualizace: 15.05.2024 12:57

Praha – Divadelní a filmový režisér, scenárista, herec a od příštího roku umělecký šéf Dejvického divadla Jiří Havelka natočil svůj třetí film Zahradníkův rok. Hořkosladká komedie je zarámována čtyřmi ročními obdobími a stejnojmennou knihou Karla Čapka. V hlavních rolích se objeví manželé Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá, Štěpán Kozub a Michal Isteník. Snímek vstoupí do tuzemských kin 18. července a nyní jeho tvůrci představili trailer. ČTK o tom za distribuční společnost DonArt informovala Zuzana Janáková.

Hrdinou příběhu je zahradník (Kaiser) a jeho žena (Vokatá), kteří se starají o své malé zahradnictví. Jejich idylický život naruší nový soused (Isteník), který chce přetvořit okolí podle svých představ. Když zahradnictví brání jeho plánům, spustí řadu akcí na hraně zákona. Zahradník se však nevzdává a snaží se svůj domov bránit. Protože se policie i starostka postupně utopí ve vlastní byrokracii, rozhodne se vzít osud vlastních rukou.

„Když jsem ten scénář četl, tak jsem z něj byl naměkko. Navíc s hlavní postavou mám společnou lásku k manuální práci a zahrádkaření, a také ženu,“ uvedl Kaiser.

Obsadit do role manželů skutečné životní partnery Vokatou a Kaisera napadlo režiséra Havelku, který viděl jejich společnou píseň. „Mě na tom baví, že ona nikdy nestrčila do hlíny ani prsty. Na rozdíl ode mě do přírody nechodí a tvrdí, že s přírodou nemá nic společného. Tady musela sázet a hrabat se v hlíně, tak to bylo zajímavé,“ podotkl Kaiser.

Pro písničkářku Vokatou se jedná o herecký debut. „Poprvé v životě jsem v něčem hrála. Poprvé a asi taky naposled. A je to pravda, všechno na zahrádce jsem se musela naučit,“ konstatovala.

Velký vztah k zahradničení nemá ani režisér Havelka. „Já jsem byl akorát v dětství malý citrusář. Vypěstoval jsem několik malých zelených nikdy nedozrálých citrusových plodů,“ poznamenal.

Režisér Havelka vystudoval jihlavské gymnázium, režii alternativního a loutkového divadla na DAMU. Již během studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Také je jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi, jejichž základním stavebním kamenem je improvizace.

Na první celovečerní film scenáristy a režiséra Havelky Vlastníci přišlo do tuzemských kin přes 320.000 diváků. Komedie z roku 2019 proměnila tři z 12 nominací výročních cen Český lev České filmové a televizní akademie. Klára Melíšková si odnesla Českého lva jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Další nominaci proměnil tento film za scénář pro Havelku a pro nejlepší herečku v hlavní roli Terezu Rambu (Voříškovou).

Scénář Havelkova druhého celovečerního filmu Mimořádná událost vznikl na základě skutečné události na tuzemské železnici na Vysočině v roce 2019. Přestože byl snímek odehrávající se v motorovém vlaku, který nikdo neřídí, uveden před dvěma lety jako komedie, obsahuje i vážnější tóny.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.