Aktualizace: 5.03.2024 17:21

Tel Aviv/Gaza/ Káhira – Delegace hnutí Hamás zůstane v Káhiře na žádost zprostředkovatelů o den déle poté, co se zatím ani po dvou dnech rozhovorů nepodařilo dosáhnout pokroku ohledně dohody o příměří v Pásmu Gazy a propuštění izraelských rukojmích. S odvoláním na představitele palestinského hnutí o tom dnes informovala agentura Reuters. Jiný člen Hamásu předtím uvedl, že jednání už skončila a na řadě jsou nyní Spojené státy a Izrael. Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že uzavření příměří nyní záleží na rozhodnutí Hamásu.

„Delegace zůstane v úterý v Káhiře k dalším jednáním. Očekává se, že toto kolo bude uzavřeno ještě dnes,“ řekl nejmenovaný představitel Hamásu agentuře Reuters. Také arabské televizní stanice s odvoláním na egyptské zdroje uvedly, že diskuse pokračují, třebaže „se potýkají s potížemi“.

Krátce předtím čelný představitel hnutí Básim Naím agentuře Reuters řekl, že Hamás zprostředkovatelům z Egypta a Kataru předložil vlastní návrh na uzavření příměří a nyní čeká na odpověď od Izraelců, kteří se tohoto kola rozhovorů nezúčastnili.

„(Izraelský premiér Benjamin) Netanjahu se dohodnout nechce a míč je nyní na straně Američanů“, aby ho k dohodě dotlačili, řekl Naím.

Za nesprávné dnes vysoce postavený nejmenovaný představitel Izraele označil podle Reuters tvrzení, že Tel Aviv dohodu blokuje. „Izrael vynakládá veškeré úsilí k dosažení dohody. Čekáme na odpověď Hamásu,“ uvedl.

Americký ministr zahraniční Antony Blinken dnes odpoledne řekl, že existuje příležitost pro uzavření dohody, která by umožnila zastavení bojů, propuštění části rukojmích a nastavení podmínek pro trvalé řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. „Záleží na Hamásu, zda se rozhodne, že podpoří příměří,“ uvedl Blinken po jednání s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním. Blinken vyzval Izrael, aby využil na maximum každý prostředek a způsob pro navýšení humanitární pomoci Pásmu Gazy.

Ze strany Washingtonu, nejbližšího spojence Izraele, už dříve zaznělo, že Izraelem schválený návrh dohody leží na stole a záleží jen na Hamásu, zda jej přijme. Hamás, který Spojené státy i EU považují za teroristickou organizaci, toto tvrzení zpochybňuje s tím, že jde jen o snahu zbavit Izrael viny, pokud rozhovory opět zkrachují.

Izraelská vláda se k současným jednáním v Káhiře odmítla veřejně vyjádřit. Podle zdroje agentury Reuters i izraelských médií Izrael svou delegaci nyní do Egypta nevyslal, protože Hamás nevyhověl jeho žádosti a nepředal seznam všech žijících rukojmích, které Hamás a další ozbrojené skupiny drží od teroristického útoku ze 7. října. Naím řekl, že tento požadavek nelze splnit, dokud neutichnou zbraně, protože rukojmí jsou roztroušeni po celé válečné zóně a zadržováni různými skupinami.

Jednání v Káhiře jsou označována za poslední etapu na cestě k dosažení prvního delšího příměří ve válce, kterou vede Izrael proti Hamásu v odvetě za teroristické útoky z loňského října. Předběžný návrh počítá se 40denním klidem zbraní, během něhož by byly propuštěny desítky rukojmích a do Gazy by proudila humanitární pomoc, která by zabránila hrozícímu hladomoru. Zprostředkovatelské země včetně Spojených států vyvíjejí tlak, aby byla dohoda uzavřena před zahájením muslimského měsíce ramadánu, jehož první postní den připadá na pondělí.

Egyptské zdroje z bezpečnostních kruhů v pondělí uvedly, že jsou s Izraelci stále v kontaktu, aby jednání mohla pokračovat i v nepřítomnosti izraelské delegace.

Izraelci hlásí 20 zabitých teroristů, obětí bojů v Gaze je podle Hamásu 30.631

V Pásmu Gazy od začátku války loni v říjnu zahynulo 30.631 Palestinců, z toho většina civilistů, a zranění jich utrpělo 72.043. Novou bilanci dnes zveřejnily zdravotnické úřady v Gaze ovládané palestinským hnutím Hamás. Izraelská armáda si mezitím za poslední den připsala zabití dvou desítek teroristů, uvádí agentura DPA, a zničení desítek infrastrukturních objektů Hamásu včetně doposud největšího podzemního tunelu. Údaje znepřátelených stran nelze nezávisle ověřit.

Podzemní stavbu odhalili Izraelci už v prosinci. Tunel sahá v některých místech až do hloubky 50 metrů a byl dost široký na to, aby se jím dalo projet autem, píše server The Times of Israel (ToI). Jedna z jeho šachet se nacházela 400 metrů od izraelských hranic. Největší části tunelu podle ToI zničili izraelští ženisté a zbylé šachty nechali zalít betonem.

Jako další zničené cíle popisuje izraelská armáda odpalovací rampy nebo sklady zbraní. Kromě asi 20 zabitých teroristů armáda hovoří o desítkách zatčených příslušnících Hamásu a Palestinského islámského džihádu, kteří se ukrývali mezi civilisty. Hnutí Hamás považuje za teroristické nejen Izrael, ale například i USA či EU.

Palestinské úřady mezitím na svém telegramovém profilu kromě nové bilance obětí uvedly, že izraelská vojska se za poslední den dopustila „deseti masakrů na rodinách v Pásmu Gazy“, 97 lidí podle nich zabila a 123 zranila.

Válka v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským Hamásem pokračuje dnes 151. dnem. Konflikt podnítily teroristické útoky Hamásu v jižním Izraeli loni v říjnu, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců zabili kolem 1200 lidí a dalších zhruba 250 bylo uneseno do Pásma Gazy. Mezinárodní společenství v posledních týdnech stále intenzivněji tlačí na Izrael i Hamás, aby uzavřely druhou dohodu o klidu zbraní a vytvořily tak prostor pro jednání o trvalejším příměří.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.