Aktualizace: 25.06.2024 16:56

Praha – Prezident Petr Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS) dnes hovořil o vztazích se Slovenskem. Shodli se, že u prezidentů je žádoucí navázat s Peterem Pellegrinim v co největší míře na úroveň vztahů s předešlou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pavel to řekl novinářům. Podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše Pellegriniho návštěva v ČR zásadně pomůže vylepšení vztahů mezi zeměmi. Podle Fialy není obnovení mezivládních konzultací na pořadu dne.

Pellegrini ve středu tradičně zavítá do Prahy na první zahraniční návštěvu po zvolení. Podle dnešního vyjádření Hradu má setkání za cíl potvrdit, že vztahy mezi zeměmi zůstávají výjimečné a jejich základ zůstává nedotčený nesouladem v některých zásadních zahraničněpolitických otázkách. Právě kvůli němu česká vláda dříve odložila plánované mezivládní konzultace.

„Vlády se určitě v některých věcech lišit budou. My se naopak s Peterem Pellegrinim, jak jsme spolu hovořili telefonicky hned po pokusu o atentát na Roberta Fica, shodli v tom, že našim zájmem bude tlumit vášně, navazovat na dobré ve vztazích a pokusit se mírnit rozdíly, ke kterým nutně bude docházet,“ uvedl Pavel.

Obnovení mezivládních konzultací se slovenským kabinetem není podle Fialy na pořadu dne. I kvůli zdravotnímu stavu premiéra Roberta Fica by byly takové úvahy předčasné, míní premiér. Po jednání s prezidentem novinářům řekl, že na Hradě toto téma nezaznělo. Vztahy se Slovenskem se podle předsedy vlády rozvíjejí úspěšně na všech možných úrovních a jsou nadstandardní. S prezidentem hovořil o přípravách na středeční přijetí nového slovenského prezidenta.

Babiš novinářům řekl, že Pellegrini je člověk, který může sjednotit Slovensko. „Určitě udělá všechno pro to, aby zlepšil naše vztahy,“ uvedl. Jeho návštěva v Česku podle něj zásadně pomůže vylepšení vztahů mezi oběma zeměmi, které na úrovni vlád nejsou úplně ideální.

Babiš nevyloučil, že se s Pellegrinim ve středu sejde, není to ale podle něj až tak zásadní, protože se setkávali opakovaně a Babiš se v polovině června účastnil jeho inaugurace. „Uvidíme jestli mu zbyde pět minut,“ řekl.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.