Ukrajinci mají těžkou hlavu z munice, kterou ruskému agresorovi dodává Severní Korea. Pokoušejí se proto útočit na objekty, ve kterých ji Rusové skladují. Naposledy dvacet čtyři dronů zasáhlo v noci na středu muniční sklad v Brjanské oblasti.




0:47

Dvacet čtyři ukrajinských dronů zasáhlo v noci na středu muniční sklad v Brjanské oblasti. | Video: Reuters

„Rusko zde skladovalo letecké bomby a také munici dodanou ze Severní Koreje,“ uvedl podle ČTK ukrajinský generální štáb. Ruské úřady připustily, že se potýkají s mimořádnou situaci spjatou s výbuchy u města Karačev vzdáleného 114 kilometrů od hranic. 

„Zničení všech aspektů ruské válečné mašinérie, její logistiky, zbrojního a ropného průmyslu je jedinou cestou k míru,“ napsalo k útoku ukrajinské Centrum zaměřené na boj proti dezinformacím. 

Severní Korea je pro Rusko, které vede od roku 2022 plnohodnotnou agresi na Ukrajině, klíčovým spojencem, podobně jako Čína a Írán. Kreml si náročným válčením své vlastní vojenské zásoby vyčerpává, a proto spoléhá na asijskou totalitní zemi.

Severní Korea už podle amerických a jihokorejských představitelů poslala Rusku tisíce kontejnerů s municí, píše americký server Newsweek. „Tato munice je pro nás opravdu zlem a zatím s tím nemůžeme nic dělat,“ řekl v září šéf ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Budanov.

Ukrajina podle něho vidí, jak se severokorejské dodávky munice dostávají do Ruska. Ukrajinci cítí jejich dopad o několik dní později. „Nejhorší problém, kterému čelíme, je ten, který přichází ze Severní Koreje,“ dodal Budanov.

Ukrajina se opakovaně zaměřuje na ruské muniční sklady, i když nemá povolení Západu použít jeho zbraně dlouhého doletu na území nepřátelského státu. V září byl například cílem ukrajinských dronů Tichorecký areál v Krasnodarském kraji, který patří k trojici největších ruských muničních skladů, a ve kterém se nachází severokorejská munice.

Severní Korea navzdory sankcím OSN pokračuje ve svém zbrojním programu balistických střel. Ukrajina už od konce roku 2023 hlásí, že severokorejská munice dopadá na její území, včetně balistických střel krátkého doletu KN-23.

KLDR se ale zřejmě chce angažovat v ruské agresi ještě více. Jihokorejský ministr obrany Kim Yong-hyun tento týden uvedl, že diktátor Kim Čong-un nasadí na Ukrajině i vlastní vojáky. Deník The Kyiv Post k tomu s odvoláním na anonymní zdroje rozvědky uvedl, že při útoku na Ruskem ovládané území v Doněcké oblasti mělo zahynout šest severokorejských vojáků. 

Tento útok Ukrajinců předčil vše. Rusko přišlo o cenné rakety, obří sklad neměl šanci. (Celý článek s videem zde)

Ruský muniční sklad v Toropci po útoku ukrajinských dronů masivně vybuchoval. | Video: Reuters

Podíl.
Exit mobile version