Události: Rusko chce zakázat propagaci bezdětnosti (zdroj: ČT24)

Rusko chce zakázat propagaci života bez dětí. Nový zákon ve čtvrtek prošel prvním čtením v tamním parlamentu. Za šíření této myšlenky na internetu, v médiích nebo v reklamě budou hrozit vysoké pokuty. Jde tak o další opatření, kterým chtějí úřady zvrátit nepříznivý trend klesající porodnosti.

Nový právní předpis, který musí projít ještě druhým a třetím čtením, schválili ruští poslanci jednomyslně. Podle agentury Reuters má být pod pokutou zakázáno – na internetu či v médiích – publikování materiálů včetně reklam, které vykreslují jako atraktivní život bez dětí. Podle AFP by měly za porušení nového zákona hrozit pokuty 400 tisíc rublů (asi 96 tisíc korun) fyzickým osobám, úředníkům dvojnásobek a právnickým osobám by mohla být udělena pokuta až pět milionů rublů (asi 1,2 milionu korun).

V Rusku se letos narodilo nejméně dětí za poslední čtvrtstoletí. Zdejší politici teď označili za hlavního viníka „hnutí lidí bez potomků“. O výhodách takového života přitom sdílí v Rusku své postřehy jen málo jednotlivců převážně na sociálních sítích. V zemi nefungují žádné oficiální spolky ani sdružení, které by tuto myšlenku veřejně razily.

Nicméně tento fakt vedení země vůbec nezajímá. „Hnutí bezdětných je třeba zakázat zákonem, aby prostě zmizelo. Ztratilo jakoukoliv aktuálnost a neodpovídá současným očekáváním žen,“ prohlásila předsedkyně Rady federace Ruska Valentina Matvijenková.

„Je to nemoc“

„Je to nemoc. Je to chorobný nález. A jakoukoliv chorobu je třeba léčit, aby se ostatní nenakazili,“ hlásá zase generální ředitel televizního kanálu ruské pravoslavné církve Boris Korčevnikov. Ten je nejen proti propagaci života žen bez dětí, ale tvrdě se vymezuje i proti potratům. Navrhuje, aby za ně ženy v Rusku musely platit. Zatím je v zemi interrupce plně hrazená ze zdravotního pojištění. 

Sofia Rusovová z Konsorcia ruských ženských nevládních organizací se ochraně práv žen v zemi věnuje více než pět let. Je přesvědčena, že placené potraty ani zákaz propagace života žen bez dětí porodnost nezvýší. „Dlouhá léta pracujeme s ženami z různých sociálních vrstev. Rozhodnutí nemít dítě je hlavně způsobeno materiálním nedostatkem a ekonomickými problémy. Poslanci tyto příčiny nehledají,“ zdůraznila.

Podíl.
Exit mobile version