Aktual.: 13.10.2024 21:32

Kladno – Kladenský hokejista Richard Jarůšek v minulém ročník extraligy nastřílel za celou základní část čtyři góly, teď je má na kontě už po pouhých jedenácti kolech. Dvěma zásahy se zkušený útočník podílel na dnešním vysokém vítězství 7:3 nad Olomoucí. Podle něj za vylepšenou produktivitou stojí jeho posun sestavou do druhé útočné formace.

„Nejdůležitější je, že hraju. V minulé sezoně jsem byl většinu času ve čtvrtém útoku, a když jdete na led dvakrát za třetinu a ještě s pauzami, je to těžké,“zdůraznil rodák z Brna. „Letos si to sedlo. Rozumíme si s Radkem Smoleňákem i Tondou Melkou. Naštěstí nám to šlape, i když je pořád co zlepšovat.“

Jarůšek nejprve zvyšoval na 2:0 po sólovém nájezdu, pak využil přesilovku na 4:1, když puk propasíroval u tyčky za záda brankáře Matěje Machovského. „Na první tyčce měl místečko, nezavřel ji. Machyho jako gólmana znám a vím, kde má slabiny. Věděl jsem už při prvním gólu, kam mám střílet,“ prozradil nejlepší hráč zápasu.

Jeho Rytíři se otřepali z nepovedeného vystoupení v Českých Budějovicích, kde v pátek prohráli 0:3. „Neměli jsme tam nic, k ničemu nás nepustili. Ani jsme se nedostali do útočného pásma. Proti Olomouci jsme k tomu přistoupili úplně jinak. Makali jsme, bruslili, napadali jsme, vytvářeli si šance,“ přiblížil Jarůšek, v čem se jeho tým zvedl.

Středočeši se proměnili i oproti minulé sezoně, v níž museli extraligu potřetí v řadě zachraňovat v baráži. Nyní se drží na vršku tabulky, momentálně jsou pátí. „Neřekl bych, že vítězství nad Olomoucí bylo nejhezčí. Na konci nám tam napadaly góly, na výsledek se dívat nemůžeme. Klíčové je vítězství a že ho můžeme oslavit s lidmi, což je krásné,“ užil si děkovačku před sektorem vlajkonošů, kteří loni proti dlouhodobě neutěšené kladenské situaci protestovali. „Zasloužili jsme si to, nedělali jsme body a nevyhrávali.“

Teď Jágr a spol. vítězí a led po úspěšných zápasech zasypávají fidorky jako před lety. „V Pardubicích létají perníky, tady fidorky. Moje děti šly na led a říkaly, že mají hlad, tak jsem je pobídl, ať si nějakou vezmou,“ pousmál se Jarůšek.

Změněné klima v kladenské šatně se propisuje i do jeho osobního života. Vnímá to právě u svých synů. „Když přijdu domů, už mi neříkají: Vy jste zase prohráli… Ale naopak. Mám radost, že to můžu s nimi sdílet. I po zápase, když jdu s nimi na led. Je to paráda,“ uzavřel třiatřicetiletý útočník.

Podíl.