Aktual.: 13.10.2024 15:01

Praha – Bývalý velvyslanec ČR při Severoatlantické alianci (NATO) Jakub Landovský vystoupil ze sociální demokracie. Dnes to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Odchod ze SOCDEM tento týden v návaznosti na sjezd strany minulou sobotu ohlásili i někdejší ministři Tomáš Petříček a Petra Buzková.

Landovský v pořadu řekl, že ze strany vystoupil právě po nedávném sjezdu. Konkrétní důvody svého kroku nesdělil. „Já myslím, že po těch x letech stačilo,“ řekl pouze.

Petříček a Buzková oznámili odchod ze sociální demokracie v pondělí po sjezdu strany. Jako důvod uvedli nesouhlas se směřováním nastoleném na sjezdu strany minulou sobotu, kde se předsedkyní strany stala bývalá ministryně práce Jana Maláčová.

Maláčovou zvolil sjezd v Hradci Králové zhruba 66 procenty hlasů. Její protikandidát, bývalý ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier varoval před úmyslem Maláčové spolupracovat s antisystémovou levicí včetně komunistů. Nová předsedkyně po svém zvolení uvedla, že chce vybudovat levicovou koalici, ale sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM.

Landovský byl v minulosti například náměstkem ministra obrany a působil v různých funkcích v OSN. V současné době vede středoevropskou pobočku mezinárodní neziskové organizace Aspen Institute a od roku 2007 také přednáší na katedře politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podíl.