Aktual.: 28.09.2024 21:47

Jablonec nad Nisou – Fotbalisté Jablonce v utkání 10. ligového kola porazili Hradec Králové 2:0 a posunuli se na pátou příčku neúplné tabulky. Ve 33. minutě dostal červenou kartu bývalý křídelník Severočechů Václav Pilař a domácí po změně stran přesilovku využili. V 64. minutě otevřel skóre Michal Beran a pojistku přidal střídající Matěj Polidar.

Jablonec doma v lize s Hradcem podvanácté za sebou neprohrál a bodoval potřetí z posledních čtyř kol. „Votroci“ naopak utrpěli porážku i ve čtvrtém venkovním utkání v sezoně nejvyšší soutěže a v tabulce jsou devátí s dvoubodovou ztrátou na severočeského soupeře. Královéhradeckému trenérovi Davidu Horejšovi nevyšel souboj proti bývalému klubu.

Po opatrném začátku domácí Suchan ze standardky našel Tekijaškiho, který v 17. minutě hlavičkoval jen na brankáře. Hosté pak byli nebezpečnější, Griger se po půlhodině ocitl sám před gólmanem, ale Hanuš svůj tým při 250. ligovém startu podržel. Také jejich druhý souboj v další šanci vyzněl ve prospěch brankáře.

Aktivitu Hradce ukončil Pilař, který ve 33. minutě šlapákem fauloval Nebylu a rozhodčí Szikszay ho rovnou vyloučil. Východočeši obdrželi už čtvrtou červenou kartu v ligové sezoně, v deseti dohrávali také v Pardubicích, Ostravě a doma s Mladou Boleslaví. Jablonečtí měli do přestávky pár šancí, především díky Kanakimanovi, ale hosté ještě odolali.

Severočeši využili přesilovku až ve druhém poločase. O vítěznou trefu se postaral sváteční střelec Beran. V 64. minutě vypálil z velké dálky, jenže před Zadražilem míč skočil a brankář měl zřejmě v kritický moment i zakrytý výhled, takže inkasoval. Domácí záložník dal první gól po příchodu na Střelnici a připsal si teprve třetí branku ve 119. ligovém utkání.

Když se pak před Zadražilem sám ocitl Alégué, gólman se aspoň částečně revanšoval za předchozí chybu a střelu tečoval na tyč. Ještě jednou však přece jen inkasoval. Po kombinaci Čanturišviliho s Puškáčem se v 78. minutě obloučkem do horního rohu branky efektně trefil střídající Polidar, rovněž poprvé během ligového podzimu.

Jablonec porazil Hradec po dvou zápasech, v minulé sezoně nad ním nezvítězil. S „Votroky“ na druhou stranu bodoval popatnácté z posledních 16 vzájemných duelů v nejvyšší soutěži.

FK Jablonec – FC Hradec Králové 2:0 (0:0)

Branky: 64. Beran, 78. Polidar. Rozhodčí: Szikszay – Kubr, Volf – Zelinka (video). ŽK: Čanturišvili, Nebyla, Hollý, Alégué – Samek, Petrášek, Krejčí, Horejš (trenér). ČK: 33. Pilař (Hradec). Diváci: 2342.

Sestavy:

Jablonec: Hanuš – Martinec, Tekijaški, Hurtado (46. Puškáč) – Cedidla, Beran, Nebyla (46. Polidar), Čanturišvili (90. Štěpánek) – Suchan (87. Nardini) – Hollý, Kanakimana (73. Alégué). Trenér: Kozel.

Hradec: Zadražil – Čihák, Petrášek, Spáčil – Klíma, Kodeš (77. Krejčí), Samek (55. Dancák), Horák (67. Juliš) – Vlkanova, Pilař – Griger. Trenér: Horejš.

Podíl.