Aktual.: 28.09.2024 19:11

Washington – Izraelský útok, při kterém v pátek zemřel šéf libanonského hnutí Hasan Nasralláh, označil dnes americký prezident Joe Biden za krok, který vykonal spravedlnost za tisíce civilních obětí Hizballáhu z řad Američanů, Libanonců a Izraelců. Šéf Bílého domu také podpořil právo Izraele na sebeobranu, napsaly tiskové agentury. Biden nařídil posílit americký vojenský aparát na Blízkém východě, což má odstrašit agresi proti Izraeli a předejít rozšíření války v regionu. Útoky pohrozil samotný Hizballáh či jeho blízký spojenec Írán.

Nasralláhova smrt je podle Bidena „krokem spravedlnosti za jeho mnohé oběti, včetně tisíců Američanů, Izraelců a Libanonců“. Prezident poukázal na to, že Hizballáh zabil za posledních 40 let stovky Američanů. „Spojené státy plně podporují právo Izraele na sebeobranu před Hizballáhem, Hamásem, Húsíi a jakoukoliv další teroristickou skupinou podporovanou Íránem,“ uvedl Biden.

Prezident nařídil ministrovi obrany Lloydu Austinovi posílit americkou vojenskou přítomnost na Blízkém východě. Snížení napětí v konfliktech v Libanonu a Pásmu Gazy však chce Biden dosáhnout diplomatickými prostředky. Spojené státy a další země vyzvaly v noci na čtvrtek k jednadvacetidenní příměří mezi Izraelem a Libanonem, což se zatím nepodařilo dojednat.

Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters nařídilo části zaměstnanců velvyslanectví v Bejrútu a jejich rodinám odcestovat z Libanonu. Další personál ambasády musí hlásit své cesty po Libanonu vedení zastupitelského úřadu.

O úmrtí Nasralláha informovala dnes izraelská armáda, která tvrdí, že ho zabila při pátečním útoku na bejrútské předměstí. Později to potvrdil i Hizballáh. Úder byl podle izraelské armády v souladu s mezinárodním právem. Libanonské úřady uvedly, že při něm zemřelo nejméně 11 lidí. Hizballáh uvedl po oznámení smrti svého vůdce, že chce nadále pokračovat v boji proti Izraeli. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí řekl, že Nasralláhova smrt nezůstane bez pomsty.

Podíl.