Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 18:05

Tel Aviv – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil vyslání další delegace k jednáním o příměří s palestinským hnutím Hamás. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI). Podle agentury Reuters je delegace již na cestě. Není však jasné, kam míří. Minulá jednání se konala v Dauhá nebo Káhiře. Že by se Izrael stavěl pozitivně k poslední verzi návrhu dohody, však Netanjahu nenaznačil. Podle ToI zopakoval, že válka v Pásmu Gazy skončí, až Izrael naplní své válečné cíle, tedy zničení struktur Hamásu a osvobození izraelských rukojmích.

Ve středu kancelář izraelského premiéra oznámila, že od Hamásu obdržela návrh na příměří, který zkoumá a odpoví na něj. Příměří v izraelsko-palestinském konfliktu a propuštění zbývajících asi 120 unesených Izraelců se už řadu měsíců pokoušejí zprostředkovat Egypt, Katar a Spojené státy. Dosud však neúspěšně.

Palestinské hnutí Hamás, které Izrael, Spojené státy i EU včetně Česka považují za teroristickou organizaci, trvá na úplném ukončení války a stažení všech izraelských jednotek z Pásma Gazy. Izrael je podle Netanjahua ochoten přistoupit na dočasnou dohodu o příměří, boje ale nehodlá ukončit, dokud Hamás zcela nezničí.

Reakce Hamásu, kterou Izrael obdržel ve středu, se týkala amerického návrhu řešení konfliktu, který předpokládá tři etapy. Po zastavení bojů a propuštění části rukojmích držených Hamásem za palestinské vězně se má izraelská armáda stáhnout z obydlených oblastí Gazy a umožnit palestinským civilistům návrat domů. Tato fáze by měla trvat šest týdnů. Zbývající rukojmí mají být propuštěni ve druhé fázi, kdy mají také být trvale ukončeny boje a izraelská armáda se má zcela stáhnout z Pásma Gazy. Poslední fáze počítá s obnovou zničeného palestinského území. Hamás s dohodou v obecné rovině souhlasí, vyjádřil ale obavy, zda ji Izrael bude dodržovat, píše Reuters.

Netanjahu má dnes o návrhu jednat se svojí bezpečnostní radou a čeká ho telefonát s americkým prezidentem Joem Bidenem, rovněž na téma příměří a propuštění rukojmích.

Válku v Pásmu Gazy podnítil teroristický útok z loňského 7. října, při němž příslušníci Hamásu a další ozbrojenci pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 250 odvlekli jako rukojmí na palestinské území. Více než stovku z nich propustili při dosud jediném příměří na konci listopadu výměnou za propuštění asi 250 Palestinců z izraelských věznic. Podle palestinských úřadů v Gaze ovládaných Hamásem Izraelci během své vojenské ofenzivy od října zabili téměř 38.000 Palestinců, většinou civilistů.

 

Podíl.
Exit mobile version