Aktualizace: 22.02.2024 08:47

Gaza – Izraelská armáda v noci opět ostřelovala i město Rafáh na jihu Pásma Gazy, nejméně tři lidé při tom zemřeli, informoval dnes server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinské zdroje. V oblasti Ráfahu je nyní víc než milion lidí, kteří tam od loňského října utekli před boji v jiných částech Pásma Gazy.

Noční izraelské údery cílily na dvě čtvrtě v Rafáhu, uvedly palestinské zdroje podle ToI. Izraelská armáda ostřeluje Rafáh už dlouho, ale zatím ne tak intenzivně, jako to dělala na severu či v centrální části pásma. Před necelými dvěma týdny tam provedla ale také větší bombardování, při němž zemřelo na 70 lidí a při němž osvobodila dva izraelské rukojmí.

I v Rafáhu ale armáda chystá velkou pozemní operaci s cílem zneškodnit další bojové jednotky palestinského hnutí Hamás, s nímž v Gaze vede válku, kterou začal Hamás 7. října nečekaným útokem na izraelské pohraničí. Na 1200 lidí při tom tehdy palestinští ozbrojenci zabili a asi 250 osob unesli. Dosud zadržují zhruba 130 z nich, nejméně tři desítky rukojmích ale už podle izraelských tajných služeb nežijí.

Boje v noci pokračovaly i jiných částech Gazy, včetně severu, který větší část armády opustila loni v prosinci s tím, že tam byl Hamás více méně poražen. I tam však provádí další razie proti bojovníkům Hamásu, které jsou v posledních týdnech častější.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které ovládá od roku 2007 Hamás, zemřelo při izraelské ofenzivě od října přes 29.000 Palestinců, z toho nejméně 99 za posledních 24 hodin.

V souvislosti s obavami o zahájení izraelské ofenzivy v Rafáhu sílí tlak mezinárodního společenství na uzavření druhého příměří v této válce mezi Hamásem a Izraelem, které se Egyptu, Kataru a USA nedaří nyní dohodnout kvůli nesmiřitelným postojům obou stran.

K okamžitému ukončení bojů vyzval ve středu v Riu de Janeiro na schůzce ministrů zahraničí skupiny G20 i šéf turecké diplomacie Hakan Fidan, podle něhož je také nutné jednat o dvoustátním řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Fidan rovněž vyzval k reformě Rady bezpečnosti, podobně jako po tom volá například i Brazílie. Reagoval na další americké veto návrhu rezoluce Rady bezpečnosti.

Turecko dlouhodobě kritizuje izraelskou vládu za válku v Gaze a hnutí Hamás nepovažuje za teroristickou organizaci, jak ho označují Izrael, USA či EU. Ankara také podporuje stížnost Jihoafrické republiky k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ), kde JAR viní izraelský stát z genocidy v Gaze.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.