Aktualizace: 28.03.2024 09:56

Gaza – Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 200 ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

Armáda uvedla, že během uplynulého dne příslušníci Hamásu, kteří se zabarikádovali na urgentním příjmu nemocnice, vyběhli a začali na vojáky střílet. V posledních dnech se tato situace podle armády několikrát opakovala.

Razii v největší nemocnici Pásma Gazy, která slouží také jako úkryt pro palestinské uprchlíky, izraelští vojáci zahájili za podpory tanků v noci na pondělí 18. března na základě zpravodajských informací, že se v areálu skrývají vysoce postavení představitelé Hamásu.

Pacienti z řad civilistů a zdravotnický personál byl podle armády kvůli bojům evakuován do jiného křídla nemocnice. Armáda tvrdí, že tuto část nemocnice připravila k tomu, aby tam lékaři mohli pokračovat v řádné péči o pacienty.

Za uplynulý den armáda podle svého prohlášení také zabila desítky ozbrojenců ve dvou čtvrtích Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy. Armáda rovněž uvedla, že v jižní části Pásma Gazy objevila skrýš zbraní.

Izrael zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy s cílem Hamás zcela zničit po říjnovém teroristickém útoku, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. V souvislosti s izraelskými údery zemřelo podle úřadů spravovaných Hamásem v Pásmu Gazy téměř 32.500 lidí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.