Už v lednu 2020 měli Izraelci na mušce šéfa teroristického hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Jejich tajná služba podrobně sledovala, jak za ním do libanonského Bejrútu v obrněném konvoji míří íránský generál a velitel elitních jednotek revolučních gard Kásim Sulejmání.

Tehdy se židovský stát obával rozpoutání války a Nasralláha nakonec ušetřil. Do Washingtonu ale předal informace, díky kterým Američané brzy poté bezpilotním letounem Sulejmáního zneškodili. Izrael se k úderu na Nasralláha odhodlal o necelých pět let později, v pátek jeho bunkr v Bejrútu zasypalo 80 tun speciálních bomb, které prorazí i více než metr široký beton.

Nasralláh podle amerického listu The Wall Street Journal jednal se svými veliteli v 18 metrů hlubokém krytu pod obytnou budovou. Jeho mrtvolu záchranáři vytáhli z trosek údajně bez vnějších zranění. Izraelská stanice Kanál 12 uvedla, že se šéf Hizballáhu udusil jedovatými plyny, vzniklými po explozích leteckých pum.

Za úspěšným atentátem na muže, který vedl hnutí požadující zničení státu Izrael, stojí mimořádně přesná práce tajných služeb. I když byl Nasralláh extrémně opatrný a nepoužíval elektroniku, špioni židovského státu o něm přes 20 let shromažďovali informace tak, aby ho mohli ve vhodný moment zlikvidovat.

Agentura Reuters s odvoláním na svůj nejmenovaný zdroj napsala, že Izraelci infiltrovali okruh jeho nejbližších spolupracovníků. Podle francouzského deníku Le Parisien polohu v bunkru na jižním předměstí Bejrútu prozradil agent operující mezi jeho íránskými kolegy. Teherán hnutí Hizballáh dlouhodobě financuje a vyzbrojuje a to na Blízkém východě funguje prakticky jako jeho prodloužená ruka.

„Pro Hizballáh je to obrovská rána a zpravodajské selhání,“ cituje Reuters Magnuse Ranstorpa ze Švédské obranné univerzity. „Izraelci věděli, že se schází s dalšími veliteli, a prostě si pro něj došli.“

Na útok namířený proti hlubokému krytu, kde Nasralláh plánoval výpady proti židovskému státu, se izraelská armáda začala chystat před několika měsíci. Důstojníci na základě přesných zpravodajských informací naplánovali bunkr zničit pomocí série načasovaných výbuchů leteckých pum, přičemž každý připravil půdu pro další, napsal Wall Street Journal.

Přesné načasování útoku ale dlouho dopředu chystané nebylo. Izraelská rozvědka se o schůzce v bejrútském bunkru dozvěděla jen pár hodin před jejím konáním. Nasralláhovu likvidaci schválil přímo premiér Benjamin Netanjahu z newyorského hotelu, kde se chystal na svůj projev v OSN.

„Měli jsme k dispozici zpravodajské informace v reálném čase,“ prohlásil mluvčí izraelské armády Nadav Šošani. Hodinu po útoku zveřejnila Netanjahuova kancelář fotografii, na níž telefonuje a dává úderu zelenou.

Americký deník The New York Times napsal, že se na shromažďování dat o Nasralláhovi významně podílela elitní speciální jednotka 8200, která spolupracuje s Mosadem, ale formálně spadá pod izraelské obranné síly.

„Kultura práce v této jednotce je založená na tom, že slovo ‚nejde‘ neexistuje. Všechno je možné a vše se dá zvládnout,“ popsal její bývalý pracovník Kobi Samboursky v jednom z mála veřejných vyjádření, týkajících se přísně tajné činnosti 8200. 

Ta v posledních letech vybudovala špičkové kybernetické nástroje pro lepší zachycení mobilních telefonů a další komunikace Hizballáhu a vytvořila nové týmy v bojových řadách, aby zajistila rychlé předávání cenných informací izraelským vojákům a letectvu.

„Izrael také začal nad Libanonem létat s větším počtem bezpilotních letounů a nejmodernějším satelitem, aby mohl nepřetržitě fotografovat pevnosti Hizballáhu a dokumentovat i ty nejmenší změny na budovách, které by mohly například odhalit skladiště zbraní,“ informoval deník. Izraelské stíhačky už několik týdnů bombardují stovky cílů v Libanonu a kromě Nasralláha pozabíjely prakticky celé vedení Hizballáhu.

V polovině září Izraelci překvapili příslušníky tohoto hnutí nevídaným útokem na stovky jejich pagerů a následně vysílačky, výbuchy zabily 42 lidí a tisíce dalších zranily. Pagery začali členové Hizballáhu na pokyn Hasana Nasralláha používat ke komunikaci místo mobilů, které židovské tajné služby kompromitovaly.

I proto možná do té doby velmi obezřetný Násralláh v pátek večer udělal životní chybu, když svolal jednání do svého bejrútského bunkru. „Vzhledem k nedůvěře ke všem elektronickým zařízením mohlo být osobní setkání jediným způsobem, jak s blízkými spolupracovníky projednat situaci,“ konstatoval ve své analýze britský deník The Guardian.

Video: Kamery zachytily výbuchy pagerů příslušníků Hizballáhu 

Drastické záběry: Kamery zachytily vybuchující pagery v Libanonu a následky těchto explozí. | Video: Reuters

Podíl.
Exit mobile version