Izrael v několika dnech zahájí odvetu za íránský útok, napsal server Axiosu. Izraelská armáda uvedla, že v noci na středu podnikla nové údery v okolí Bejrútu na teroristické cíle, napsala agentura Reuters. Nejmenovaný libanonský zdroj agentuře AFP potvrdil izraelský úder na jižní předměstí libanonské metropole, kde mělo zázemí teroristické hnutí Hizballáh.

Izrael v řádu několika dnů zahájí „významnou odvetu“ za úterní íránský raketový útok, cílem by mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu, napsal ve středu server Axios s odvoláním na izraelské činitele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v úterý po raketovém útoku Teheránu na Izrael uvedl, že Írán udělal velkou chybu a zaplatí za ni. Náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí varoval, že Írán odpoví na jakoukoli akci proti svému území dalšími údery na Izrael.

Studio 6: Situace na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí v noci na středu na sociální síti X napsal, že Írán zaútočil v úterý na Izrael v sebeobraně a že cílem úderu byla jen vojenská infrastruktura. „Naše akce je ukončená, pokud se izraelský režim nerozhodne vyvolat další odvetu,“ uvedl Arakčí.

Podle izraelských a amerických představitelů na Izrael vystřelil přibližně 180 až 200 raket. O dvou stech vystřelených raketách na Izrael v noci na středu mluvila i íránská státní televize, píše agentura AFP.

Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Patricka Rydera to byl zhruba dvakrát vyšší počet balistických raket, než kolik jich Írán použil při obdobném útoku proti židovskému státu letos v dubnu.

Izraelské údery na Bejrút

Krátce po půlnoci izraelská armáda avizovala, že s nasazením raket nepřestane ani v nejbližších hodinách. „Dnes (ve středu) v noci bude pokračovat se silnými údery na Blízkém východě,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Izraelská armáda vyzvala krátce před údery k evakuaci dvou míst na jižním předměstím Bejrútu. Ve vzkaze oznámila údery na „teroristické cíle“.

Izraelští představitelé se také nechali slyšet, že Írán zaplatí za úterní raketový úder proti židovskému státu. Izraelská armáda navíc zahájila v noci z pondělí na úterý pozemní operaci v Libanonu a již řadu dní útočí na Bejrút a další oblasti v sousední zemi. Podle libanonského ministerstva zdravotnictví při těchto úderech zemřelo v úterý 55 lidí. Údaj ale nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty.

Pomoc Francie a Británie

Francie a Británie naznačily, že pomohly Izraeli se bránit před úterním raketovým útokem z Íránu. Konkrétní podobu vojenské pomoci ale v prohlášeních představitelé obou zemí neupřesnili, píší agentury.

„Britské síly tento (v úterý) večer sehrály svou roli ve snaze předejít dalšímu zvýšení napětí na Blízkém východě,“ sdělil britský ministr obrany John Healey. Jeho resort nicméně neodpověděl na dotazy agentury Reuters ohledně toho, jaké úkoly britští vojáci plnili.

„Francie zmobilizovala své vojenské prostředky na Blízkém východě, aby odvrátila íránskou hrozbu,“ napsal v prohlášení vydaném v noci na středu Elysejský palác. Konkrétnější o francouzském vojenském nasazení nebyl.

Podíl.