Aktualizace: 3.03.2024 11:39

Tel Aviv – Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při leteckých a dělostřeleckých úderech byly zničeny desítky objektů palestinského hnutí Hamás, informovala dnes podle Reuters izraelská armáda. Od počátku izraelské ofenzivy zemřelo 30.410 obyvatel Pásma Gazy, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem. Posléze informovalo také o smrti nejméně 15 dětí v důsledku podvýživy a dehydratace v nemocnici Kamála Advána na severu Gazy.

Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. V Egyptě se dnes má vyjednávat o příměří.

Za posledních 24 hodin konfliktu zemřelo 90 obyvatel Gazy, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Počet raněných na palestinském území od počátku konfliktu vyčíslilo na 71.700.

Ministerstvo zdravotnictví pak uvedlo, že v posledních několika dnech zemřelo kvůli podvýživě a dehydrataci nejméně 15 dětí. „Obáváme se o životy šesti (dalších) dětí na jednotce intenzivní péče, které trpí podvýživou a průjmem v důsledku zastavení elektrického generátoru a kyslíku a oslabení zdravotnických kapacit,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf Kidra.

Letectvo a dělostřelectvo zasáhlo asi 50 cílů během šesti minut, uvedla izraelská armáda. „Během úderů vojáci zničili teroristickou infrastrukturu a zlikvidovali teroristy Hamásu, kteří operovali z civilních objektů v městských oblastech,“ dodala.

Obyvatelé oblasti zaskočil rychlý postup izraelských tanků, který vyvolal nové boje s palestinskými ozbrojenci, uvedla agentura Reuters. V jednom sídlišti se některé rodiny obrátily na sociální média s tím, že kvůli tankům v ulicích nemohou opustit své domovy.

Palestinská militantní skupina Islámský džihád uvedla, že zaútočila raketami na dva tanky a vyhodila do povětří budovu, do které vojáci vjeli.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, když příslušníci Hamásu zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí tam pozabíjeli a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.