Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při leteckých a dělostřeleckých úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Palestinské ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem, jehož údaje nelze nezávisle ověřit, uvedlo, že od počátku izraelské ofenzivy zemřelo 30 410 obyvatel Pásma Gazy. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. V Egyptě se má v neděli vyjednávat o příměří.

Letectvo a dělostřelectvo zasáhlo asi 50 cílů během šesti minut, upřesnila izraelská armáda. „Během úderů vojáci zničili teroristickou infrastrukturu a zlikvidovali teroristy Hamásu, kteří operovali z civilních objektů v městských oblastech,“ dodala.

Obyvatele oblasti zaskočil rychlý postup izraelských tanků, který vyvolal nové boje s palestinskými ozbrojenci, konstatovala agentura Reuters. Na jednom sídlišti se některé rodiny obrátily na sociální média s tím, že kvůli tankům v ulicích nemohou opustit své domovy.

Palestinská militantní skupina Islámský džihád oznámila, že zaútočila raketami na dva tanky a vyhodila do povětří budovu, do které vojáci vjeli.

Za posledních 24 hodin konfliktu zemřelo 90 obyvatel Gazy, uvedlo v neděli dopoledne tamní ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Počet raněných na palestinském území od počátku konfliktu vyčíslilo na 71 700. Údaje instituce ovládané Hamásem nelze nezávisle ověřit.

Nynější válka mezi Izraelem a hnutím Hamás začala loni 7. října, když příslušníci teroristické organizace zaútočili na jižní Izrael. Na 1200 lidí tam pozabíjeli a dalších zhruba 250 unesli na palestinské území.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.